9-те най-добри места за прекарване на Коледа по света за гастрономи - част 1 - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9-те най-добри места за прекарване на Коледа по света за гастрономи - част 1
Автор: Peika.bg
9-те най-добри места за прекарване на Коледа по света за гастрономи - част 1
Снимка: pixabay

Коледа може да бъде едно от най-вълшебните времена за пътуване - но къде ще отидете зависи от това, за което копнеете. От греяно вино на блестящите европейски пазари до слънчеви такос в Кабо и горещи купи рамен в Токио, това са най-добрите празнични бягства за любителите на храната.

Мечтаете къде да прекарате Коледа тази година? Независимо дали става въпрос за отпиване на греяно вино на приказен базар в Талин, спускане по заснежени склонове в Цермат или може би искате да замените камбанките на шейната със слънчев плаж в Кабо, въоръжени с вълнуваща напитка и мразовита маргарита, светът предлага неограничени незабравими ваканционни бягства. Любителите на храната имат особен повод да празнуват: историческите пазари на Европа са пълни с подправки и печени деликатеси, Токио сервира модерен празник, изпълнен с умами, а крайбрежните курорти на Мексико съчетават празнично настроение със слънчеви вкусове.

Независимо в коя посока ви вдъхновява страстта ви към пътешествия, ние имаме девет вкусни идеи за коледни празници по целия свят.

1. Гданск, Полша: За романтични коледни пазари край морето

На балтийското крайбрежие в Северна Полша, Гданск е изпълнен с история и готическа архитектура. Докато лятото е идеално за водни дейности като каяк и яхтинг, зимата има свой собствен чар, включително коледен базар, сякаш излязъл от приказка. Избран за най-добрия коледен базар в Европа през 2024 г., той привлича пътешественици от цял ​​свят с ослепителни светлини, венецианска въртележка и дори кътчето на Дядо Коледа. Провежда се от 21 ноември до 23 декември.

Сред любимите ни местни заведения в The MICHELIN Guide са One-Starred Arco by Paco Pérez , разположен на 33-ия етаж с разкошна гледка към Балтийско море, където Перес приготвя най-добрите полски продукти с испанско вдъхновение; Hewelke , модерно място на Bib Gourmand в бивша пивоварна, сервиращо ястия с глобално влияние; и Fino , любимо място на Inspector в Стария град, където луксозни съставки като хайвер от Осетра се смесват в менюто със сезонни продукти като еленско месо и пресни трюфели.

За престой, препоръчан от MICHELIN-Inspector, се настанете в Puro Gdańsk Stare Miasto , модерен хотел от дизайнерската група Puro Hotel с интериор от DeSallesFlint.

2. Канкун и Кабо, Мексико: За слънчеви плажове и празнични бягства

Като бижу на мексиканските Кариби, Канкун е разбираемо защо се е превърнал в толкова модерен град за зимни пътувания. Белите пясъчни плажове и тюркоазените води са само част от привлекателността. Тук ще откриете и останки от културата на маите, богато гастрономическо наследство и пулсиращ нощен живот.

За хранене, сред любимите ресторанти на MICHELIN е María Dolores , където посетителите могат да очакват съвременна мексиканска кухня от известния готвач Едгар Нуньес. Южно от града, в Azul Beach Resort, Le Chique е ресторант с една звезда с дегустационно меню, обхващащо регионите на Мексико и представящо отличителната личност и стил на готвач Хонатан Гомес Луна. За препоръчителни престои, разгледайте One Key Waldorf Astoria Riviera Maya , който съчетава елегантен, свеж карибски стил с характерното за хотелската група луксозно усещане.

На полуостров Баха Калифорния, по протежение на Тихия океан, Кабо Сан Лукас е живописно рибарско селце, превърнало се в дестинация за елитния турист. Между златните плажове и ръждясалите скални образувания Ел Арко, пейзажът е спиращ дъха. За ястия, одобрени от MICHELIN, резервирайте маса в One-Starred Cocina de Autor Los Cabos или в Metate, носител на наградата Bib Gourmand . Хотел MICHELIN One Key Nobu Los Cabos е отличен вариант за почивка и отдих след дълъг и натоварен (или бавен и мързелив) ден.

Декември е началото на високия сезон в Канкун и Кабо, така че резервирайте рано.

3. Елзас, Франция: За приказен чар и празник от звезди на Мишлен

Знаете ли, че Елзас, непретенциозният регион в Източна Франция, се гордее с една от най-високите концентрации на звезди MICHELIN в страната? С километри земеделска земя, солидно наследство от занаятчийски производители и близост до Германия и Люксембург, която осигурява постоянен поток от международни посетители, не е изненада, че този кът на Франция блести на кулинарната карта.

През декември пътешествениците могат да разгледат очарователните коледни пазари в приказните градове на Елзас, да опитат греяно бяло елзаско вино, да похапват коледни бисквити „бределе“ и да разглеждат занаятчийски сергии. Страсбург е дом на най-известния пазар, датиращ от 1570 г., както и на многобройни предложения от пътеводителя MICHELIN, като Au Crocodile , местна институция с една звезда, и Chez Yvonne - S'Burjerstuewel , обичана елзаска винарна ( winstub ) и ресторант Bib Gourmand.

За по-спокойно преживяване, Кайзерсберг е дом на по-малък пазар, предлагащ внимателно подбрани местни занаятчийски изделия. Когато огладнеете, ресторантите на готвач Оливие Насти - La Table d'Olivier Nasti (с две звезди) и Winstub du Chambard (с Bib Gourmand), са любими на MICHELIN, като хотелът е на ваше разположение. За сладко удоволствие след това, отскочете зад ъгъла до пекарната на готвача Levain, за да опитате още топли кугелхопф и шамфъстъкови кифлички.

Отправете се към Рибовил, за да се насладите на средновековен коледен пазар, пълен с танцьори, улични артисти, акробати, жонгльори и дори гълтачи на огън. Нашите инспектори на MICHELIN препоръчват да си спестите апетита за отличеното с една звезда La Table du Gourmet в близкия Риквир (където се намира и прекрасен коледен пазар), което предлага както Зелена звезда, така и първокласна винена листа.

4. Валкенбург, Нидерландия: За селото на Дядо Коледа и изисканата кухня „от фермата до трапезата“

Избран за най-добрия коледен базар в Холандия, Коледният град във Валкенбург е за всеки, който не може да се насити с празничното настроение: Ако Елфите и Бялата Коледа са в годишния ви списък за наблюдение, тази дестинация е за вас. Помислете за Селото на Дядо Коледа, подземен пазар с очарователни светлинни шоута, празничен парад и други. За гастрономите има Route d'Amuse, кулинарна разходка, която преминава през четири местни ресторанта, предлагайки на гостите вкусна хапка във всеки от тях.

Когато сте готови да седнете за истинско хранене, нашите инспектори от Michelin Guide препоръчват Ambrozijn , разположен в бивша църква, където готвачът Свен Нийенхойс се докосва до френски стилове на готвене и техники, разширяващи границите. Les Salons , разположен в разкошно имение Бел Епок, съчетава съвременна френска кухня и духа „от фермата до трапезата“ в ястия като задушено филе от камбала с лека гъбена емулсия и хрупкав пащърнак.

Препоръчителните хотели включват Château St. Gerlach , манастир от 15-ти век, превърнат в луксозен хотел в холандска провинция, както и множество стилни опции в близкия Маастрихт . Van Oys Maastricht Retreat , например, е ново допълнение към нашата селекция - тих луксозен престой.

5. Цермат, Швейцария: За алпийски склонове и снежна страна на чудесата

Ако мечтаете за бяла Коледа, отправете се към Цермат, алпийско селце в подножието на Матерхорн, където снегът е гарантиран всяка година. През деня скиорите могат да се спускат по пистите на една от най-добрите ски дестинации в Европа. През нощта се разходете по калдъръмените улички и се насладете на празничните светлини на селото.

Цермат предлага някои чудесни възможности за хранене освен швейцарските класики като фондю, включително Bazaar , коктейл бар Bib Gourmand с вкусни закуски, вдъхновени от азиатската кухня, разположен в шикозния планински курорт CERVO . На склоновете, на един хвърлей камък от станцията на кабинковия лифт, ще намерите Marmo , препоръчан от инспектора ресторант, предлагащ изискани алпийски ястия като маруля с тартар от цвекло, фондю със сирене хору и бургери от черен ангъс. Други забележителни места включват перуанското заведение La Muña и The Omnia , сезонен ресторант, предлагащ предимно растителна храна, разположен в едноименния хотел.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин