Абатството Уитби - където легендата за Дракула живее - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Абатството Уитби - където легендата за Дракула живее
Автор: Стефан Стефанов

Странните, запомнящи се места, които внушават тревожни чувства, са любими на писателите, защото самата им атмосфера прелива в творчеството им и провокира въображението на читателя. Едно от тези места е предизвикало написването на една от най-мистичните истории на ужаса - история, която продължава да вълнува и страхува хората и до ден днешен.

През 19-и век корабът „Деметрия“ се разбива в североизточния бряг на Йоркшир, Англия. Капитанът е полудял и вързан за руля, а всички останали от екипажа липсват. Товарът на кораба са ковчези, пълни с пръст. След като корабът се разбил, голям черно куче е било видяно да изскача от него и да се катери нагоре по скалите към руините на абатството Уитби.

Така във въображението на ирландския писател Брам Стокър е протекло пристигането на един легендарен вампир в Англия. Книгата „“ излиза през 1897 г. и мрачната й готическа атмосфера, добре замислената история и вечните теми, заложени в нея, са превърнали успешно влашкия владетел Влад Цепеш от 15-и век в истинска поп културна икона от 19-и век насам. Образът на коварния, но изискан и могъщ, но прокълнат, вампир е толкова добре изграден, че успя да създаде собствен поджанр в литературата, изобразителното изкуство и киното, който под една или друга форма продължава да се развива (и да се продава) до наши дни.

Заради всичко това абатството Уитби днес е туристическа дестинация, свързана с историята за кръвожадния граф. Зловещото и запуснато днес абатство е построено на скалата над града през 664 г. и съществува като такова до 1583 г., когато крал Хенри VIII е затворил всички католически манастири. В близост до него по-късно е построено ново, протестанско абатство, а наблизо има и старо гробище. Историята с него нямаше да е същата, ако там не се случваше нещо странно.

През януари 2013 г. голямо свличане на почвата от скалите над града, където е гробището, доведе до това, че кости и останки на мъртъвци от 17-и век започнаха да се свличат надолу върху къщите на хората от града. С мистиката по въпроса обаче се приключва дотук, защото това се е случило заради валежите, както и заради развалена дренажна тръба, която е наводнила скалата отвътре. Освен това неприятната история не се случва за първи път на хората от Уитби.

Въпреки проблеми от този тип Уитби е истинска атракция за феновете на Дракула, вампирите и въобще и подобен тип атмосфера. Те дори са организирали голям готически фестивал, наречен Whitby Gothic Weekend, който се провежда два пъти годишно. В уикендите на това събитие хората се събират в Уитби в корсети, с изкуствени вампирски зъби и задължителния тъмен грим.

Най-вероятно местните хора трябва да са свикнали да виждат как по някой гримиран и облечен като аристократ от 19-и век, и с щръкнали кучешки зъби, се появява от мъглата, която пада по 2-3 пъти на ден. Но дали всеки път са сигурни, че този е от феновете, а не е оригинала?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин