Граф Дракула или истината за вампира от Трансилвания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Граф Дракула или истината за вампира от Трансилвания
Автор: Мария Ангелова

Граф Дракула - елегантният, но зъл вампир, който посреща любезно гостите си в своя замък в Трансилвания, а малко след това разкрива кучешките си зъби и им вижда сметката. Или поне ирландският писател Брам Стоукър го описва така. За основа на героя в книгата се смята, че той използва владетеля на Влахия (днешна Румъния) от 15-ти век – Влад Цепеш. Нека видим обаче защо Граф Дракула не е вампир и каква е истинската му история.

Влад Цепеш е роден през 1431 г. в Трансилвания и си има нормална славянска фамилия, но заради своята жестокост получава прозвището Цепеш (на румънски това означава човек, който измъчва чрез набиване на кол).

Влад става владетел на Влахия, като сваля насилствено предния й управник. Когато се възкачва на престола, новоизбраният княз събира близо 500 благородници и ги пита колко владетели са се изредили на престола през живота им. С насмешка някои от тях казват, че са видели 20 и повече князе. Влад обаче решава да им покаже, че ще смаже всяка възможна съпротива и заповядва на стражите да заловят всички благородници заедно с жените и децата им и да ги набият на колове. Телата на големците остават да гният пред замъка седмици наред.

Малко след това Влад напада родната си Трансилвания заради икономически интереси. Според германски памфлет от края на 15-ти век жителите на всички унищожени села били набити на колове, а самият Влад наредил да му сервират обяда на маса край коловете и се хранел с видимо удоволствие.

По това време Османската империя вече е завладяла България и Сърбия и насочва поглед към стратегическото положение на Влахия. Румънците помнят Влад преди всичко като патриот и борец срещу набезите на османците. И тук обаче той проявява невиждана жестокост и сам им отправя предизвикателство. Кани на прием няколко турски посланици, като ги моли да си свалят чалмите. След като те отказват с обяснението, че такъв е техният обичай, той заповядва на стражите си да заковат чалмите върху главите им с думите: „Тогава аз ще заздравя вашия обичай“.

Следва неизбежният отговор на султана - в няколко битки успехът е променлив за двете страни. Около 1462 г. по пътя си към тогавашната столица на Влад – румънския град Търговище, в една клисура османската войска заварва смразяваща гледка – над 20 000 набучени на кол пленници на Влад от предишната година. Това кара султана да поеме по пътя към дома, но и се оказва последният успех на Влад.

Малко след това Дракула е свален от престола от брат си Раду и прекарва 12 години в затвора. След смъртта на брат си излиза на свобода, отказва се от православието, приема католицизма и се жени за унгарска принцеса. Успява да се върне за кратко на престола на Влахия, но скоро отново е нападнат от османците и в крайна сметка е прободен с кол. Главата му е отсечена и изложена на показ.

Дотук добре, Влад не е бил известен като кръвопиец, а по-скоро като кръвожаден владетел. А откъде идва името Дракула? Бащата на Влад Цепеш е приел фамилията Дракул, която има два възможни превода – „дракон“ и „дявол“. Официално се приема, че смисълът е „дракон“, тъй като бащата на Влад става член на тайния Орден на дракона, който имал за цел прогонване на османските турци. Заради черната си слава обаче Влад Цепеш успява да промени начина, по който се възприема фамилното му име, и в края на живота му той е по-скоро свързван с дявол.

Та, изводът от цялата история е да не очаквате замъкът на Дракула в Румъния да е пълен с прилепи, кости и признаци за наличието на вампири. Днес в замъка Бран (на около 20 км от град Брашов) се пазят исторически колекции с предмети на изкуството. На около 25 км от замъка се намира ски курортът Пояна Брашов. Прочетете и за замъка на Дракула.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин