Замъкът Пелишор и шотландската кралица на Румъния - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Пелишор и шотландската кралица на Румъния
Автор: Албена Мишева
Замъкът Пелишор и шотландската кралица на Румъния

Много красива планина са Карпатите. Остри зъбери, вековни дървета, зловещи и стръмни пропасти... или поне така изглеждат в началото на март. В околностите на планинския курорт Синая, който се намира в тази красива планина, ще откриете две от причините, заради които си струва да се посети РумънияПелеш (Castelul Peleş) и Пелишор (Castelul Pelişor). Два замъка, излезли от приказките, но всъщност сравнително нови, погледнато от исторически гледна точка. Построени са около 1900 г. по желание на крал Карол I, който бил запленен от красотата на дивото тогава място.

Ще ви разкажа за Пелишор, който голяма част от туристите пропускат, мислейки, че няма как да видят по-голяма красота от по-големия му събрат – Пелеш.

Построеният в стил модерн замък бил подарен на Фердинанд I, втория румънски крал, от неговия чичо Карол I. Крал Карол имал само едно дете, което умира заради тежко боледуване и той определя за наследник на трона своя племенник.

За интериора на замъка заслуга има съпругата на Фердинанд – кралица Мария Сакскобурготска. Тя била много съвременна жена и даже според слуховете, крал Карол I умишлено им подарил замъка, за да не се стигне до сблъсък между неговия консерватизъм и освободеността на Мария.

Интериорът е изключително семпъл и елегантен и всяка вещ говори за стила и кралското величие на Мария, а и как би могло да бъде иначе, все пак тя била внучка на кралица Виктория и руския император Александър II. Дворецът е олицетворение на нейния предпочитан архитектурен стил – ар нуво – и почти навсякъде могат да се видят любимите й символи – лилията и магарешкия бодил.

Високият приемен салон, който е първата спирка в двореца е облицован с дъбова ламперия и е изпълнен със светлина, което веднага кара човек да вдигне поглед нагоре към тавана, който всъщност е витражно стъкло с флорални мотиви. Към втория етаж води красиво дърворезбовано стълбище, а по стените са окачени картини и скици, изобразяващи кралското семейство.

В двореца има много предмети, дело на кралицата, която страстно обичала изкуствата и особено рисуването. Тя изработва за своя съпруг сборник на растения, който изрисува и изписва сама - не пропускайте да го видите на втория етаж на замъка. Кабинета, в който Мария рисува и прави своите проучвания, свързани с ботаниката, все още съхранява нейните творби и създава усещането, че тя всеки момент ще се върне да довърши някоя от рисунките си.

Любимото помещение на кралицата, Златната стая, ще ви заинтригува още от вратата, изрисувана с лилии. Стените са покрити с позлатени орнаменти, изобразяващи магарешки бодил, националния символ на Шотландия, родното място на Мария. В тази стая можете да видите една от петте уникални лампи, изработени в Тифани. Тук кралицата прекарва голяма част от времето си и това е стаята, в която тя умира през 1938 г., единадесет години след съпруга си.

Замъкът Пелишор можете да посетите от средата на май до средата на септември, от четвъртък до неделя. Намира се в непосредствена близост до замъка Пелеш. Информация за работно време, билети и упътване тук

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин