Албутинският скален манастир край Видин - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Албутинският скален манастир край Видин
Автор: Кристина Кацарска

Вашето пътешествие ви е отвело във Видин, а вече сте посещавали крепостта на Баба Вида? В близост до големия град се намират селата Градец и Раброво, а тясна, стръмна и криволичеща пътека ще ви отведе до манастира, разположен между двете селца - Албутинския скален манастир (среща се и като Алботински). Храмът отдавна не функционира, но си струва да го посетите.

Манастирът е изграден в естествени варовикови пещери на 25 м височина над преминаващата оттам река Тополовец. Сред скалите ще видите и пристройки, създадени от човека - монашески килии, магерница, изба, складове В манастира са провеждани не само монашески молитви, но и обществени богослужения.

Откритите в манастира стенописи, надписи и накити свидетелстват за активната му дейност през 14. век. Тук са открити и 29 християнски гроба, поради което се вярва, че мястото е предпочитано от тогавашните вярващи да прекарат вечността. Но заради лесния достъп, Албутинският манастир често попада под прицела на иманяри и обикновени крадци, дава подслон на скитници, скотовъдци и каменоделци, понася прояви на вандализъм. Но въпреки това продължава да бъде почитан и съхраняван от жителите на близките селища.

Вярва се, че храмът е построен в почит към Възкресение Христово, защото и до ден днешен българи и власи от околността провеждат празнични събори през втория ден на Великден в подножието на скалния манастир. През целия ден се вият дълги хора от вярващите. До обяд те са в почит на починалите роднини, а след това – за здраве на живите. Друг обичай, съпътстващ събора, е поставянето на окичени с росен снимки на мъртвите роднини в клоните на вековното дърво на поляната под манастира.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин