Анси - забележителности в приказния град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Анси - забележителности в приказния град
Автор: Мария Ангелова

Наричат Анси Венеция на Алпите или Венеция на Савоя. Сравнението произтича – преносно и буквално - от каналите, които водят началото си от едноименното езеро и се промушват между уличките на средновековния център на града. И тук плават лодки, и тук има мостчета и малки островчета. Но атмосферата си е чисто френско съвършенство.

Градът се намира на северния бряг на езерото Анси, което означава многобройни възможности за разходки с лодка, каране на велосипеди по крайбрежната алея и живописни панорами.

Вероятно най-любимото за снимки място в Анси се намира точно срещу замъка Пале д'Ил (или Островният замък). Около този замък през 15-и век започва да се оформя града в съвременния си вид. Тук са живели местните графове, след това сградата се използва за съдебна палата, място за сечене на монети и накрая - за затвор (най-дълго задържалото се предназначение на замъка – няколко века). Мрачното минало и бившите обитатели с противообществени прояви не успяват да помрачат неописуемата жизнерадост, която витае около двореца.

Над Анси има още една кралска сграда – дворецът Анси. Той също е бил дом на графове и херцози, а днес помещава консерватория по изкуствата и регионалния офис на алпийските езера.

В града има няколко църкви на по няколкостотин години, красиви градини и приятни ресторантчета и кафенета, където можете да опитате риба, уловена в езерото.

Над езерото Анси можете да летите с парапланер, има и много пътеки из възвишенията над града. Откритите праисторически селища по бреговете на езерото сочат, че хората са харесали района много отдавна и живеят тук от близо 5000 години.

Анси е популярна дестинация за еднодневна екскурзия от Женева, Швейцария. Има автобуси между двата града няколко пъти дневно, пътуването трае около час, а двупосочен билет струва около 35 швейцарски франка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин