Езерото Керкини – на разходка при птиците - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езерото Керкини – на разходка при птиците
Автор: Мира Янева

На езерото Керкини (или Бутковско езеро, както още е известно) можете да видите животни, заради които обикновено с децата си посещавате зоопарка – фламинго, къдроглав пеликан, корморан, лебед, орли, соколи... Заредете батериите на фотоапарата и планирайте следващия уикенд!

Само преди 100 години на това място е имало само няколко малки блата и локви край коритото на река Струма. Когато са изградени язовирни стени за опазване от наводнения на близките села, както и за напояване на Серското поле, се оказва, че около изкуственото езеро се заселват много птици (днес над 300 вида) и вместо да наруши природното равновесие, човекът е допринесъл за него.

В района на Керкини е и едно от последните места в Гърция, където се отглеждат водни биволи - интересна гледка най-вече за децата. Държавата полага специални грижи за запазването на тази порода.

Посетете езерото Керкини през късната пролет или в началото на лятото – тогава е най-пълноводно (през лятото водите му се използват за напояване), можете да видите и най-много птици. Дължината на езерото достига до 15 км през пролетта, така че винаги можете да намерите спокойно място. Има алеи за разходка, пейки, беседки и заведения.

Полезна информация: Езерото Керкини се намира на около 30 км от границата при Кулата. Пътища заобикалят Керкини от всички страни, като в някои части може да се мине с кола съвсем близо. Можете да подходите към езерото през селата Мандраки, Бутково или Литопос. Около езерото има няколко хотела и заведения за хранене, където можете да се поинтересувате за разходка с лодка, пешеходни или велопреходи. Можете да се разходите и до град Серес.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин