Амфитеатърът в София и едно лично императорско посещение - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Амфитеатърът в София и едно лично императорско посещение
Автор: Иван Чорбаджийски

Ако попитате някого къде се намира амфитеатърът в София, нищо чудно и да получите отговор "Ами то тук няма амфитеатър". Откритият преди по-малко от десетилетие амфитеатър не е достъпен за посещение от туристи, но пък никога не е излишно да знаете това-онова за сграда, която по размер доближава римския Колизеум.

Амфитеатърът е разкрит през 2004 г. и е едно от трите подобни съоръжения, намерени досега в България. Има овална форма и по размери доближава Колизеума в Рим. През годините на амфитеатъра е имало всичко: и театър, и зрелища, и гладиаторски битки

При проучване на арената на амфитеатъра през 2005 г. на дълбочина почти 6 м са разкрити пет зида, за които се смята, че са останки от по-ранен античен театър.

Археолозите смятат, че появата на амфитеатъра (към края на III в.) е свързана с личното посещение на император Диоклециан през 293 г. и с превръщането на Сердика в столица на провинция.

Втората фаза от живота на амфитеатъра се отнася към първата четвърт на IV в. След втората половина на IV в. театърът е изоставен, вероятно заради широкото разпространение на християнството в града.

Върху част от амфитеатъра е построен хотел, в чието подземие могат да се видят останки. На мястото, където се намират разкопките на Амфитеатъра, на улица „Дондуков“ 12, има информационни транспаранти. От тях снимки, чертежи и текстове разказват за създаването на Сердика и за интересни моменти от живота на града. Единият транспарант разкрива информация относно намерената в близост до църквата "Света Неделя" през 1919 г. мраморна плоча - предполагаем афиш за представления. Другите два запознават с плана на амфитеатъра на Сердика и разкритите от археолозите останки, както и какво се е случвало на самата арена по време на представленията. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин