Античният град Абритус – римска приказка край Разград - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Античният град Абритус – римска приказка край Разград
Автор: Мария Ангелова

Още от края на ХІХ век изследователи търсят местонахождението на споменавания от античните автори град Абритус. Появяват се най-разнообразни хипотези, но истината излиза наяве през 1954 г. По време на археологическите проучвания на руините около Разград екип, ръководен от проф. Теофил Иванов, локализира тук местоположението на античния град.


Музей на открито

Абритус е един от най-добре проучените и експонирани късноантични градове. Днес всеки може да се разходи около крепостната стена, да влезе през северната порта на града, да се наслади на красива панорама от върха на една от реставрираните кули. Жилища, едно от които е с двор с красива колонада, базилики и многобройни древни ценности пренасят посетителя в неподправената късноантична атмосфера.

Музеите в археологически резерват Абритус

От 2014 г. в Абритус има интерактивен музей, в който посетителят се среща виртуално с откривателите на град Абритус и сам се превръща в част от живота в античния град. В археологическия резерват има и музейна експозиция, която разказва за живота по тези земи от късния палеолит до Второто българско царство.

Абритус – история в няколко реда

Римският град Абритус възниква в края на І век върху развалините на по-ранно тракийско селище. През 251 г. в неговата близка околност римските войски търпят тежко поражение в битка с готите, при което загива и самият император Траян Деций заедно със своя син и съвладетел Херений Етруск. При император Константин Велики на височина на левия бряг на река Бели Лом, срещу ранното селище е построена голяма крепост, запазила старото име. Император Юстиниан Велики обновява града. През късната античност Абритус е един от седемте най-значими градове на провинция Втора Мизия и седалище на епископ. Разрушен е през 586 г. при нашествие на аварите.

Какво още: По време на провежданите ежегодно „Бели нощи на Разград” спектакли и възстановки пресъздават епизоди от римската история.

Полезна информация: Руините от античния римски град Абритус се намират на около 2 километра от днешния Разград (има табели). Има действаща музейна експозиция. Работно време: от 9 до 17 часа – без почивен ден (1 април – 31 октомври). От 1 ноември до 31 март в събота и неделя само след предварителна заявка. Телефон за връзка: 084/ 66 24 60.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин