Древната крепост на нос Свети Атанас в Бяла - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древната крепост на нос Свети Атанас в Бяла
Автор: Мария Ангелова

Как ви се струва идеята да се разходите по улиците на античен град, да надникнете във винарна, баня и църква на повече от 1500 години, като всичко това се намира на ръба на скала на самия бряг на морето?

>

>

Отворена за посетители през май 2014 г., късноантична крепост на нос Свети Атанас в град Бяла е различна от повечето крепости, които сте виждали. При разкопките тук са открити три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, цели улици и различни по предназначение сгради. Най-силно ще ви впечатли начинът, по който този древен пристанищен град, доскоро скрит на метър и половина под земята, е възстановен. Автентичните каменни плочи и сгради са допълнени от нарисувани сцени от някогашния живот на мястото – за да добиете представа за делниците и празниците на нашите антични предшественици.

Разходете се с нас по улиците на крепостта на нос Свети Атанас в Бяла и не пропускайте да я посетите на живо при първа възможност.

Централната улица

Централната улица – или меса, е била най-оживеното място в града. Тук е имало магазини, занаятчийски ателиета, питейни заведения, гостоприемници за пътниците. По тази улица вероятно са минавали тържествените процесии, които са започвали и завършвали в църквата. В града на площ от близо 35 декара са живеели около 1000 души.

Винарните

В града са открити три винарни, което означава, че местните хора са се занимавали основно с отглеждане на лозя и производство на вино (освен с корабоплаване и търговия с пристигащите тук кораби). Най-добре е запазена една от винарните, в която можете да видите макет на античен дървен уред за мачкане на грозде (известен като гръцка преса).

Банята

Градската баня в античността освен за къпане е служила и за лечение, размяна на клюки, решаване на спорове, сключване на сделки и дребна амбулантна търговия. Откритата в крепостта на нос Свети Атанас баня е имала три помещения: фригидариум (студено помещение със студена вода), тепидариум (топло помещение с топла вода) и калдариум (горещо помещение с гореща вода), като къпещите се са преминавали последователно от едно в друго.

Базилика на ръба на скалата

Днес само част от древната базилика е възстановена – няколко колони, част от олтара и олтарната маса. Така едновременно можете да придобиете представа как е изглеждало мястото в древността и да оставите част от картината на въображението си. Поглед към църквата е всъщност поглед към ръба и Черно море – тук е краят на нос Свети Атанас.

Освен базиликата, са открити жилище на епископа, две кръщелни (където във времето на ранното християнство са били кръщавани предимно възрастни хора), както и свещен кладенец и сграда за съхранение на дарове.

Други сгради

В границите на пристанищния град са открити общо 30 сгради с различни функции, изби, кръчми, жилищни сгради, заведения за забавление. Някои от тях са били на един етаж, други – на два. Повечето от тях не са запазени заради пожари и нападения.

Краят на крепостта

Въпреки че имала ров и крепостна стена с дебелина 180 см, крепостта престава да съществува през 614 г., когато е унищожена до основи от аваро-славянско нашествие.

Полезна информация

Крепостта на нос Свети Атанас се намира в град Бяла, на самия бряг при носа. Отворена е всеки ден от 10 до 20 часа (зимата затваря по-рано). Входът е 5 лв., за учащи и пенсионери – 2 лв., за деца до 7 г. - безплатно.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин