Крепостта Овеч край Провадия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта Овеч край Провадия
Автор: Албена Иванова

Провадия е един от най-древните градове в България. Смята се, че тук за пръв път се заселват хора още преди 7000 години, като добиват и търгуват с една от най-ценните суровини – сол.

Един от най-старите градове пази и една от най-старите крепости. Прескочете няколко хилядолетия напред до ІІІ век, когато за пръв път на платото Калето край Провадия, е изградена величествената крепост Проват. Появява се като форт, чиято цел е да спре настъпващите от север войнствени племена. Използва се (с прекъсвания) до края на ХVІІ век.

Византийците я нарекли Проватон, което според някои изследователи означава „проход“, според други - „овца“, тоест прозаично казано, Овча крепост.

По-късно българите превели буквално древногръцкото наименования и нарекли крепостта Овеч, а османците я наричали Таш хисар (Каменна крепост).

Крепостта и околностите й през вековете са пъстро място, където живеят и се срещат хора от различни краища на Европа - траки, римляни, византийци, българи, турци, евреи, арменци.

Овеч има три входа – единият (източният) има изсечени в скалите каменни стълби, другият (западният) позволява да влезете в крепостта откъм града по 111-те стъпала на спираловидна стълба. Главният вход пък (северният) е свързан със съседното възвишение чрез мост.

Докато се разхождате в крепостта Овеч, не пропускайте да разгледате останките от църкви, кули, затвори и порти. Ще видите и кладенци и щерни (съоръжения за събиране на вода) с дълбочина до 80 м.

Маршрути: От крепостта Овеч можете да продължите по екопътеката Овеч – Шашкъните, която се движи по ръба на платото и за около 30-40 минути да стигнете до местността Шашкъните, където има килии, издълбани в отвесните скали. Разходката е лека, подходяща и за семейства с деца.

Полезна информация: Крепостта Овеч се намира на около 50 км от Варна и на 400 км от София. Входът е 2 лв. Работното време на крепостта Овеч е от 9 до 18 часа, без почивен ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин