Арбанаси – зелен поглед към Велико Търново - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Арбанаси – зелен поглед към Велико Търново
Автор: Милена Димитрова

Северна България е много „щастлива“ - именно в този дял на родината ни са разположени едни от най-китните села, градове, крепости и величествени останки от миналото. Точно като Велико Търново, който сред скорошно посещение се превърна в новия ми любим български град.

Така се получава, че когато посетиш старата столица и се възкачиш на царствения Царевец, погледът ти те отвежда до китното село отсреща, на хълма. Именно там се белее построената през 1957 г. някогашна резиденция на Тодор Живков, която днес е хотел.

Но ако решите да отседнете в селото, имате къде-къде по-добри и достъпни опции. Ще откриете къщи за гости, а чуждестранната реч наоколо е доказателство за това, че не само българите ценят красотата и спокойствието на района.

За храната няма какво да говорим. Както ми разказаха местните, които се грижат за Царевец – най-добре е да оставиш колата и да се възползваш от транспорта (има автобуси, проверете разписанието на място), ако искаш да хапнеш и пийнеш в Арбанаси.

А и селото наистина е идеална опция за разходка. Малките му улички разкриват страхотни пейзажи, а въздухът е способен да излекува и най-гръмкото главоболие (вследствие на дълъг престой в някоя механа).

Арбанаси е на около 5 км от Велико Търново. Селото е чудесно място за отдих – старите къщи разказват истории и припомнят пъстрото минало. Най-ранното писмено сведение за мястото е от далечната 1538 г. – ферманът на Сюлейман Великолепни. Смята се обаче, че то съществува от началото на Второто българско царство и е било използвано за лятна резиденция на българските царе.

Много стъпки са минавали оттук в продължение на векове и ако искате да научите повече за историята му, всеки възрастен жител на драго сърце ще ви разкаже за 144-те къщи с богата вътрешна украса, петте църкви и двата манастира (девическият „Света Богородица“ с чудотворната икона на Богородица Троеручица и „Свети Никола“ от времето на Асеневци, в другия край на селото). Именно тук Софроний Врачански пише своето „Житие и страдание на грешния Софроний“.

А гледката към Търновград! Със сигурност вземете хубава камера с вас – ще пожелаете да я увековечите. Зеленината и свежестта наоколо (особено през пролетта) са толкова всеобхватни, че нищо чудно артистът у вас да се събуди.

Така че бъдете подготвени – сърцето ви ще бъде откраднато!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин