Етъра – машина на времето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Етъра – машина на времето
Автор: Невена Кръстева

В сърцето на Балкана, насред гъста букова гора се намира машина на времето, която ще ви пренесе обратно в периода на Възраждането. Ако се чудите как са живели хората тогава, тук буквално ще се докоснете до бита им. Етъра е умалено копие на Габрово и е първият по рода си музей, в който можете не само да разгледате историята, но и да я преживеете. Тук можете да се научите да плетете с царевична шума, да правите чували от козя козина или да забъркате на растителни багрила.

Комплексът е изграден през 1964 г. и е само на 8 км от Габрово. Кротко покрай него ромоли р. Сивек. Общо музеят разполага с 50 обекта, част от които реставрирани, други намерени на терен, а трети пресъздадени от снимки.

Разходката по занаятчийската калдъръмена уличка ще ви разкрие тайни от бита на нашите предци. За някои само сте чували, а за други дори не сте подозирали. Дърворезбарството, кожухарството, ножарството, тъкачеството са занаяти, които днес са еволюирали, но някога технологията на производство е била съвсем различна. В работилниците можете да проследите целия процес. Фурнаджийството и шекерджийството ще ви изкушат с аромата на отминали времена – прословутия семиден хляб, захарни петлета, халви и сусамки – трудно ще устоите да не опитате. В Етъра ще се срещнете с майстори сарачи, които изработват от седла, ремъци и каиши до куфари и цървули. Също така с бакърджии, които са специалистите в работата с мед – най-мекия и ковък от всички метали. От него те изработват всичко за дома – джезвета, котлета, сервизи за кафе и ракия, кани, черпаци. Куюмджиите пък произвеждат изделия от сребро, което през Възраждането е било по-популярно и от златото. В работилниците ще срещнете още майстори на икони и музикални инструменти, грънчари и колари. Други два интересни занаята са муфтаджийството, при което се произвеждат чували от козината на кози и хлопкарството, свързано с изработването на звънци за добитъка и камбани за черквите.

Тук се намира и единствената в България, както и една от най-добрите в Европа, колекция от народна техника за вода. Това е причината за символ на Етъра да бъде избрано именно водното колело. Всички експонати са действащи, благодарение на заварената на място система от вади, която е на две нива. На първото се намират точило, тепавица, воденица-караджейка, валявица и струг за гаванки. На второто са разположени гайтанджийска одая, воденица-долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница и валявица от с. Стоките. Тези остарели технологии говорят за изобретателния ум на нашите предци, които умело са използвали водата като двигател. Те са им служели за обработка на тъкани, мелене на брашно, плетене на гайтани и т.н.

В музея още може да разгледате „занаятчийска чаршия” - пресъздадена в реален мащаб. Ще се удивите на таланта на самобитните възрожденски строители, които са овладели над 16 образеца на балканската архитектура. Тези къщи са копия на реално съществуващи сгради в Габрово и носят духа на времето, в което са строени. Друга интересна експозиция е църква „Свето Богоявление” с училище. Тя е копие на храм от 1868 г. от с. Радовци, община Дряново. Осветена е от великотърновския митрополит и ако желаете, в нея бихте могли да сключите брак или да кръстите детето си.

Освен да се разходите, в Етъра можете да вземете участие в хоби-курсове за изучаване на традиционни за района занаяти. За тях е необходимо да се запишете предварително, като можете да изберете от курсове по плетене с царевична шума, багрене с растителни багрила, зографско ателие, домашно тъкачество, работилница за народни музикални инструменти, кожухарска, дърворезбарска, ножарска и сарашка работилници. Ако имате деца, спокойно може да ги вземете със себе си, защото в комплекса се организират и детски пленери, на които те ще научат повече за българските обичаи.  

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин