Ароматно късче от България - празник в Долината на розите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ароматно късче от България - празник в Долината на розите
Автор: Елена Исаева
Ароматно късче от България - празник в Долината на розите
Снимка: pixabay

В България е пълно с уникални места, които заслужават нашето, а и световното внимание. На нашата територия е пълно с красиви градове, планини, реки, уникални традиции и празници, които се честват много преди ние да се родим и дано се честват още дълги години за напред.

Долината на розите е прославила България по цял свят с производството на розово масло и отглеждането на разнообразие от различни сортове маслодайни рози, от които се произвежда търсеното на световния пазар розово масло. Което и кътче там да посетите, определено няма да съжалявате. Отидете и се насладете на уникалния розов аромат, който веднага ще ви плени.

Ароматно късче от България - празник в Долината на розите
Снимка: Елена Исаева

Рози се отглеждат в България още от XVIII век с тъгровска цел. Климатът и почвите са изключително благоприятни за отглеждането на рози и производството на розово масло, което е ценна суровина за скъпите марки парфюми. Розите са отглеждани в малки стопанства. Работата е много трудоемка, защото цветовете се берат на ръка в ранните сутрешни часове, докато има роса по листата. От  1 000 кг. венчелистчета се произвежда 1 литър розово масло, което е предпоставка и за твърде високата му цена.

Ароматно късче от България - празник в Долината на розите
Снимка: Елена Исаева

В края на розобера, в първата неделя на месец юни се организира празник на розите. Първият празник е проведен в Казанлък в далечната 1903 г. Бил е посветен на красотата, цветята и милосърдието. Били са организирани изложби с цветя и различни сортвое рози. Оргаизнирани са били излети и до Шипченския манастир. Продавани са били картички с изгледи от Долината на розите. По – къно през 30 – те години на 20 век, с пускането на подбалканската влакова линия, ползвайки влака, за празника на Розата са се събирали граждани от цялата страна, за да усетят невероятния аромат на българската роза. Освен красотата и качествата на розите, на празника са се организлирали милосърдни акции за набиране на средства, които са били предоставяни на казанлъшките деца за обучение в София. Днес на празника на розата се организира бал и конкурс за избор на царица Роза.

Ароматно късче от България - празник в Долината на розите
Снимка: Елена Исаева

Особен интерес проявяват към българския празник на розата японците. За събитието ежегодно в Казанлък идват около 500 японски туристи. Градът е побратимен с япоснкия град Фукуяма. Голяма част от розовото масло заминава за Япония, където се произвеждат капсули с розово съдържения, използвани за консумация.

Розовото масло има широко приложение в парфюмерийната индустрия, хранително – вкусовата промишленост, както и в медицината. Не пропускайте да посетите един от най-цветните и ароматни фестивали у нас. Опознайте различните сортове рози, техния мирис и красота и се насладете на една уникална цветна феерия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин