Авалската кула край Белград – гордостта на Сърбия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Авалската кула край Белград – гордостта на Сърбия
Автор: Peika.bg
Авалската кула край Белград – гордостта на Сърбия
Снимка: Jeff Attaway

Авалската телевизионна кула в планината Авала в покрайнините на Белград с причина е била един от символите на Югославия, а след това и на Сърбия.

Няколко любопитни факта за Авалската кула

Амбициозният проект на кулата е започнат през октомври 1961 г. и е завършен през 1965 г., а накрая кулата е била с впечатляващи характеристики: височина от 204,5 метра, тегло от 4000 тона и забележителна форма, защото е била една от малкото, построени на „крака“, а не директно на земята. Краката на Авалската кула образували равнобедрен триъгълник, което е уникално за подобна сграда. Друг интересен факт е, че по време на строежа няма нито един инцидент или смъртен случай, което е голяма рядкост при строежи от такъв мащаб.

Между 102-и и 135-и метър е имало оградена стъклена кабина за посетители, а на върха е била антената за предаване на черно-бяла телевизия, която е сменена с такава за цветна телевизия през 1971 г. Когато е била завършена, Авалската телевизионна кула е била петата най-висока конструкция в света.

Кулата е била уникална и това е била причината тя да е една от последните сгради в Сърбия, които са унищожени при бомбардировките на НАТО през 1999 г. Смисълът от това е бил по-скоро удар върху духа на местното население, отколкото някакво военно значение.

През 2004 г. Радио-Телевизия Сърбия организира кампания за събиране на дарения за повторно построяване на кулата на същото място. Сърбите откликват с голям ентусиазъм на кампанията, а в нея се включват популярни личности от балканската държава (имало е дори благотворителен мач между топ-тенисистите Ана Йованович и Новак Джокович)Реконструкцията започва през 2006 г. и завършва окончателно през 2010 г., като в момента Авалската кула е най-високата на Балканите.

Информация за посещение на Авалската кула

В момента забележителната конструкция е отворена за туристи като билетът струва 200 динара (малко над 3 лева), а има и билет от 400 динара, който включва кафе на върха на кулата. Работното време е всеки ден от 9 до 20 часа.

Как да стигнете до Авалската кула: През уикендите през лятото автобусната компания Lasta организира автобусен превоз до Авала. Автобусите тръгват от белградския площад Никола Пашич в 10:30 и от Авала в 14:30 часа със спирка парка Топчидер и резиденцията на принц Милош. Билетите за отиване и връщане се заплащат съответно 600 динара за възрастни и 400 динара за деца, като трябва да бъдат предварително закупени на Републиканския площад. С такъв билет получавате и отстъпка от 20% за посещение на Националния исторически музей на Сърбия.

През уикендите от май до края на август градският транспорт предоставя автобусна линия 400, която свързва Белград с Авала. Автобусите тръгват на всеки 40 минути от спирка „Вождовац“ (която е и спирка на трамваите 9, 10 и 14, както и автобус 50). Те се движат от 8 до 19:30 часа и струва 145 динара с автобуса или 89 динара с BusPlus. 

Вече ви се ходи в Белград? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин