Защо парижани мразеха Айфеловата кула - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо парижани мразеха Айфеловата кула
Защо парижани мразеха Айфеловата кула
Снимка: Guliver/Getty Images

Как да не отидете да я видите, като знаете ли, че Айфеловата кула можеше изобщо да не съществува днес?

>

>

Според клишетата в американските филми всеки прозорец в Париж изглежда предлага впечатляваща гледка към Айфеловата кула. Да, ама не съвсем. Тези неща ги има само по филмите, а заради ограниченията на зоните повечето сгради във френската столица нямат право да са на повече от седем етажа. Така че дори и да сте отседнали на две пресечки от кулата, вероятността първото нещо, което виждате сутрин през прозореца си, да е тя, направо си клони към нулата.

Най-доброто място, от което днес да се насладите на най-популярната гледка в света, е паркът Шан дьо Марс ли Марсово поле) – с ниската си трева и стотиците хора, които обядват или събират тен там. Това е и чудесно място за нови запознанства, дори по-добро от парижките заведения.

Не винаги обаче хората са се надпреварвали кой ще заеме най-хубавото място с изглед към кулата. Когато е завършена през 1889 г., кулата е най-високата сграда в Париж и тогава наистина се е виждала почти отвсякъде.

Когато започва строежът й (1887-1889 г.), голяма част от парижката общественост, начело с Александър Дюма и Ги дьо Мопасан, я обявява за „трън в очите“ и „черно грозно петно“. Популярна история разказва, че Ги дьо Мопасан, който твърдял, че я ненавижда, всеки ден обядвал в ресторанта й. Когато го попитали защо, отговорил, че това е единственото място в Париж, откъдето не може да я вижда. Забележителното е, че по онова време парижаните са си мислели, че ще трябва да я „преглътнат“ само за 20 години. Защото такава е била идеята.

Айфеловата кула е изградена като вход към Световното изложение през 1889 г., когато Франция отбелязва и 100 години от Френската революция. Първоначално идеята е била кулата да се издига в продължение на 20 години, след което да бъде разглобена и премахната. Дори едно от условията при обявяване на конкурса за проектирането й е било конструкцията да е лесна за разглобяване. Густав Айфел обаче, автор на дизайна, чието име носи кулата, започнал борба със зъби и нокти за запазването й. На върха й били монтирани антени и метеорологична апаратура и именно заради тези научни и технически приложения, Айфеловата кула успешно оцелява и след 20-та си година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Desislava Stoyanova, 27.09.2013 | 11:32
да тази желязария не я разбирам и аз нито щя намирам за очарователна, някой ден ако отида до Париж няма и да си направя труда да ида да видя въпросната кула :)
Истинският Типун, 26.09.2013 | 11:29
Хубаво е вече да демонтират това недоразумение в центъра на Париж и да използват пространството за нещо по-смислено. Например могат да направят уникалния стадион или мол, където много повече хора ще могат да правят полезни неща.
Абонирайте се за нашия бюлетин