Париж за без пари: 12 безплатни забавления - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Париж за без пари: 12 безплатни забавления
Автор: Мария Ангелова
Париж за без пари: 12 безплатни забавления

Запътили сте се към Париж, но бюджетът ви е ограничен?

Потърсихме нещата, които можете да правите и видите във френската столица за любимата на всички цена – нула евро. Дори и вечеря! Все пак в списъка не сме включили иначе безспорно безплатни забавления като измъкването на портмонетата на туристите по „Шанз-Елизе“ или пък последващото го попадане в ареста (където получавате безплатни транспорт, храна и нощувка).

Тук бързаме да ви напомним, че всички държавни музеи и забележителности (включително Версайският дворец, Триумфалната арка и Лувъра, но без Айфеловата кула) са безплатни за всички граждани на ЕС до 26 навършени години - влизате само с лична карта.

Още по темата защо да видиш Париж преди 26-я си рожден ден.

Сериозно, ето ги няколко идеи за безплатно удоволствие в Париж:

ЗАКУСКА В ТРЕВАТА

1505

Прескочете закуската в хотела и се отправете със сандвич и кафе към някой от многобройните паркове на Париж. Класиката е парка Марсово поле/ Шан дьо Марс, с гледка към Айфеловата кула.

В Градините на Тюйлери (Jardin des Tuileries) има много фонтани, край които парижани търсят прохлада в горещите летни дни, а покрай кръглите мини-езера можете да видите цели флотилии от модели на кораби, с които децата си правят състезания. Сред статуите в градините има няколко от Роден.

В Люксембургските градини можете да гледате безплатно куклено шоу на Театъра на марионетките (Théâtre des Marionnettes) – представленията са на френски, но дори да не знаете езика, лесно ще схванете смисъла.

Градините на двореца Версай също са безплатни за посещение с изключение на неделя, когато можете да видите Пеещите фонтани.

Лятото всяка неделя ентусиасти на ролкови кънки и ролери се събират и заедно изминават над 15-километров маршрут без автомобилен трафик. Началото е в 14:30 часа на Площада на Бастилията. Допълнителна информация вижте тук.

А зимата, когато на няколко места в Париж се появят ледени пързалки, можете да се развихрите на тях съвсем безплатно. Трябва да платите само наем за кънките.

ПО СТРАНИЦИТЕ НА РОМАНИТЕ

1491

Писалището на Виктор Юго

Понесете се по страниците на романите с обиколка из домовете на Оноре дьо Балзак и Виктор Юго. Дори да не сте прочели нито едно произведение на Балзак, си заслужава да посетите дома му заради невероятната гледка към Айфеловата кула, която се разкрива от градината. Домът на Виктор Юго се намира на самия площад Плас де Вож (Place des Vosges), където авторът е написал много от произведенията си, включително и „Клетниците“.

ГРОБИЩЕТО, КОЕТО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОСЕТИТЕ

1492

Гробището Пер Лашез (Pére-Lachaise) е приятно място, на което да прекарате следобеда си – или вечността. Отдайте почитта си на личности като Шопен, Молиер, Модиляни, Оскар Уайлд, Едит Пиаф и Джим Морисън. На сайта на гробището има 360-градусови панорами и виртуални обиколки, както и карта на местата, където са погребани известните личности. 

Открийте още внушителни парижки гробища, които си заслужава да посетите.

ПАРИЖ И МОДАТА

1493

Висшата мода също е много по-близо до вас, отколкото си мислите. Всеки петък от март до декември в 15 часа можете да наблюдавате безплатно модно ревю на 7-я етаж на прочутата Галерия „Лафайет“ (Galeries Lafayette). Задължително е да си запазите място предварително тук.

ПАРИЖ ПО НОТИ

1568

През лятото в парковете и църквите на Париж има десетки безплатни концерти. Само вземете някое от безплатните седмични списания за събития в града и вижте какво предстои. Едни от най-добрите концерти можете да чуете в Американската църква в Париж, от юни до септември в неделя от 17 часа. Още информация тук.

Друг отличен избор е рецитал на орган в Нотр Дам (за ден и час попитайте в туристическия център) или едночасова репетиция на хора на катедралата Светото сърце (Sacre Coeur) всяка неделя в 9:45 часа.

Освен това на 21 юни всяка година се провежда Фестивал на музиката. След залез слънце улиците на града се изпълват с музиканти от всички стилове. Още за фестивала тук

МОСТОВЕ И КНИГИ КРАЙ СЕНА

1569

Разходка по бреговете на Сена е интересно изживяване сама по себе си. По левия бряг на реката отделете време да разгледате легендарните колички на продавачите на книги. Можете да преминавате от единия на другия бряг по близо 40-те дървени, метални и каменни моста – от 400-годишния Пон Ньоф (Pont Neuf) до Симон дьо Бовоа (Simone-de-Beauvoir), който е във формата на око.

През лятото бреговете на реката се превръщат в безплатни плажове.

HAPPY SUNDAY

1570

Ако заведенията имат happy hour, Париж си има happy Sunday за почитателите на изкуството и историята. 23-те национални музея в града, с изключение на Големия дворец (Grand Palais), могат да бъдат разгледани безплатно всяка първа неделя на месеца. Тази неделя е толкова популярна, че е добре да се наредите на опашката доста рано. Сред музеите, които участват в тази инициатива, са Лувъра, музеят Орсе, Версай, центърът „Жорж Помпиду“ и др.

А в музея „Фрагонар“ (Musée Fragonard) можете да се запознаете с историята на една от най-популярните парфюмерии във Франция. Не само посещението е безплатно всеки ден, но има и безплатна беседа с екскурзовод. Още за музея тук.

ОБИКОЛКА С АВТОБУС, КОЛЕЛО ИЛИ РОЛЕРИ

1571

Повечето автобусни туристически обиколки на Париж са скъпи, но пък вие можете на цената на един автобусен билет да разгледате най-красивите части на града от автобус от градския транспорт. Качете се на номер 29, който тръгва от гара Сан Лазар (Gare St-Lazare), минава покрай Опера Гарние (Opéra Garnier), продължава през квартал Маре (Marais), площад Плас де Вож (Place de Vosges) и приключва маршрута си при Бастилията. И най-хубавото - всичко това е без безспирните коментари на екскурзовода.

Предлагаме ви и друга идея – обиколка на Париж на колело. През нощта. Срещата е всеки петък в 21:30 часа пред сградата на кметството (Hotel de Ville), групата потегля в 22 часа и обикаля забележителностите на френската столица до към 1 след полунощ. Допълнителна информация ще намерите тук.

Безплатни обиколки на Париж има и на ролери - къде, кога и как - вижте в нашия материал, посветен на Париж на ролери.

В ЛАБОРАТОРИЯТА НА МАРИЯ КЮРИ

1489

Ако сте почитатели на науките, можете да посетите безплатно лабораторията на Мария Кюри на брега на Сена. В стаите ще видите оригиналните мебели, инструменти и трите Нобелови награди, спечелени от семейство Кюри. Допълнителна информация за Лабораторията на Марию Кюри в Париж.

ПРАЗНИКЪТ НА ГАНЕША

1494

Всяка година в края на август или началото на септември можете да се присъедините към шумния, разноцветен парад на Храма на Дри Маника Винаякар Алаям. Празникът, посветен на индийското божество Ганеша, не е точно типично парижански, но пък участието в шествието около храма край Северната гара (Gare du Nord) е начин да се присъедините към една от общностите на френската столица. Тук можете да научите още за празника.

КАТЕДРАЛАТА НОТР ДАМ

1496

От площада пред катедралата Нотр Дам се измерват разстоянията от Париж до всяко друго място във Франция. Посещението на катедралата е безплатно, входна такса има само за съкровищницата и кулата. И то невинаги – всяка първа неделя на месеца от октомври до март можете да изкачите 387-те стъпала на северната кула напълно безплатно. И това ако не е добра оферта!

ВЕЧЕРЯ ЗА БЕЗ ПАРИ

4740

Безплатен обяд може да няма, но в Париж има безплатна вечеря. Има няколко ресторанта и бара във френската столица, които с радост ще ви поднесат безплатно ядене. При това в щедра порция и много вкусно. Заведенията всъщност правят оборот от напитките (които обаче не са в тъй щедри количества, както на други места в Париж), както и от големия брой хора, които ги посещават. Безплатна порция кускус или пържени миди? Какъв по-добър начин да се насладите на вечерта с приятели, в приятна атмосфера и всичко това за много по-малко пари, отколкото сте си мислили. Вижте адреси на някои от заведенията, които предлагат безплатна вечеря в Париж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин