Музеят Кюри в Париж – радиоактивна разходка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят Кюри в Париж – радиоактивна разходка
Автор: Мира Янева

Тук не просто ще ви кажат, че в началото от радиоактивните елементи, открити от семейство Кюри, са се правели кремове за лице – направо ще ви покажат рекламите и кутийките. И не просто ще ви оставят да четете историята на Кюри, написана със ситни букви – направо ще ви поканят при интерактивния тъчскрийн екран, където сами да откриете това, което ви е интересно. Музеят Кюри в Париж ни е едно от любимите места във френската столица, защото е интерактивен, интересен и безплатен.


Разказът върви най-вече покрай живота и работата на две от най-известните двойки в науката – Пиер и Мария Кюри, както и Ирен (тяхна дъщеря) и Фредерик Жолио-Кюри. Щом прекрачите вратата на музея, попадате в една от най-старите сгради, където семейство Кюри са работили. В някогашната лаборатория ще видите старовремски инструменти, с които те са експериментирали с новооткритите радиоактивни елементи. Запазени са оригинални трудове и разработки на тема радиация, организират се обучения, лекции, дискусии.

Освен научната част от вашата обиколка, ще видите и някои от най-страшните употреби на радиоактивните елементи от времето, когато вече са се знаели ползите му при лекуване на рака, но все още опасностите от тях не са били известни.

С радий са се произвеждали кремове за лице, както и цигари – можете да видите опаковките от такива в музея. Радиева флуоресцентна боя се е използвала в производството на часовници чак до началото на 50-те години на миналия век. Радиоактивна вода се е произвеждала и се е използвала за вземане на вана и за производство на напитки. Когато вредите от радия стават известни, той в крайна сметка е обявен за отрова и през 1937 г. употребата му в козметични и други продукти е забаранена.

Музеят Кюри вероятно е единствената радиоактивна разходка, на която посетителите идват доброволно.

Полезна информация: Музеят Кюри се намира на 1, Rue Pierre et Marie Curie. Вход свободен. Работно време: от сряда до събота от 13 до 17 часа (с изключение на официални празници). 

 Вече ви се ходи в Париж? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Париж! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин