Фото сряда: Най-романтичното място в Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Най-романтичното място в Париж
Автор: Мира Янева

Явно много влюбени двойки смятат, че точно това е най-романтичното място в Париж, защото броят на любовните катинарчета по моста Пон дез ар (Pont des Art) лавинообразно се увеличава.

Париж отдавна се е сдобил със славата си на град на любовта и този над 200-годишен железен мост е своеобразен олтар на всички влюбени. Издигнат е през 1804 г. по идея на Наполеон, който тогава още не е император, а първи консул. По онова време мостът е бил истинска висяща градина с цветя, храстчета и пейки за отмора. Имало е и такса за преминаване.

Името Мост на изкуствата (Pont des Arts) идва от старото наименование на Лувъра (Дворец на изкуствата), към който води.

Докато заключвате катинара си, може би ще си спомните, че оригиналният мост е бутнат през 1981 г., след като е повреден сериозно от няколко сблъсъка с преминаващи по реката баржи. За да няма такива антиромантични ситуации в бъдеще, четири години по-късно е завършено сегашното съоръжение, между чиито арки има повече пространство за речния трафик.

Днес на моста има пейки, улични музиканти, влюбени двойки в излишни количества (може да е пренаселено), както и художници и писатели – истинско въплъщение на името си.

Но откъде идва традицията със заключването на катинарчета от влюбените? Смята се, че началото е поставено с книгата (а по-късно и филма) на Федерико Моча „Желая те“ (Ho voglia di te), в която героите заключват такъв катинар на моста Милвио в Рим. Постепенноиз цяла Италия започват да се появяват такива катанци, а впоследствие и в Европа и целия свят.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин