Австралия е на път към възстановяване на туризма - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Австралия е на път към възстановяване на туризма
Автор: Peika.bg
Австралия е на път към възстановяване на туризма
Снимка: pixabay

Въпреки неуспехите по време на големите пожари през 2020 г. и пандемията, Австралия все още е дом на огромно богатство от изключителни преживявания, типизирани от нейната храна от световна класа и уникална дива природа.

Трудните осемнадесет месеца бяха трудни и за туризма в Австралия. Първо, опустошителните пожари унищожиха югоизточните щати, през лятото на 2019-20 г., след това дойде пандемията от коронавируса, която принуди света да си даде почивка от международните пътувания. Но Австралия не е губила време, усъвършенствайки това, което предлага на посетителите.

Големите атракции на Австралия - плажове от световна класа, Големият бариерен риф, Червената скала, Какаду, изисканият Сидни - са добре познати и също толкова привлекателни, както винаги. Но "хората все повече се стремят към по-интимни преживявания“, казва Йоост Бейкър, ресторантьорът зад иновативния ресторант Future Food System и един от водещите защитници на устойчивостта в Австралия.

„Австралия е уникална в това, което може да предложи, и ще бъде в челните редици на бъдещите тенденции за пътуване със своята ниска гъстота на населението и много места, където да се измъкнете. За това жадува останалият свят."

В основата на свежия терен на страната за пътуващите се крият два трайни австралийски елемента: изключителна храна и уникална дива природа.

Фестивал на храната и виното в Мелбърн

Мелбърн има малко съперници, когато става въпрос за кулинарни преживявания. Пат Нурс, креативен директор на Фестивала за храна и вино в Мелбърн, казва за един разрастващ се град с по-малко от пет милиона души: „Мелбърн наистина може да се сравнява с Лондон и Ню Йорк.

Версията на фестивала за 2020 г. трябваше да се проведе през март миналата година, но тъй като пандемията удари, организаторите взеха трудното решение да отменят само шест дни преди да започне. Година по-късно времето не може да бъде по-добро: преосмисленият фестивал през 2021 г. стартира през март 2021 г. за местна публика, точно когато светът започна да се появява отново от година на заключвания, изолация и несигурност.

След година, в която Мелбърн претърпя много по-строги блокировки, отколкото където и да е другаде в Австралия, фестивалът е може би най-сигурният знак, че Мелбърн се връща към най-доброто.

Светилището на Хилсвил

Пожарите, които опустошиха голяма част от Югоизточна Австралия в края на 2019 г. и началото на 2020 г., оказаха катастрофално въздействие върху дивата природа на Австралия. Оттогава Healesville Sanctuary, точно извън Мелбърн, помага да се напише мощна история за възстановяване.

Светилището Хилесвил винаги е било сред най-добрите места за разглеждане на австралийски диви животни (включително коали, кенгуру, ему, вомбати и ехидни) в големи, листни заграждения. Рекордът му за устойчивост също е безпрецедентен: през 2014 г. Хийлсвил стана първият въглеродно неутрален зоопарк в света, почти елиминира пластмасите за еднократна употреба от територията на зоопарка и скоро ще постигне целта си да изпрати нула отпадъци на сметища. Възобновяемата енергия осигурява 100 процента от нуждите на зоопарка от енергия.

По време на (и непосредствено след) пожарите, служителите на зоологическата градина пътуваха до опустошените от пожара райони на страната, за да създадат триажни центрове за лечение на силно изгорени животни, а нейната модерна ветеринарна болница осигури убежище за тежко ранени коали.

Забележителностите на Западна Австралия също са готови за вашето завръщане. В югозападната част на щата, районът на река Маргарет е изключителна дестинация за вино и гурме, където бутикови винарни, занаятчийски пивоварни, занаятчийски производители на сирена и фермерски пазари са част от този град, изпълнен с енергия на пътешественици от всички сфери на живота. Гледайте китове с чартъри Naturaliste край южното крайбрежие, сърфирайте в някои от най-дивите места на Австралия близо до нос Naturaliste и изследвайте малко известни национални паркове, от националния парк Stirling Range в южната част до националния парк Kalbarri, на дълъг път с кола северно от Пърт.

Където и да изберете да отидете, много неща не са се променили при посещението в Австралия. Но страната със сигурност няма търпение да ви посрещне отново.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин