Айдемирски манастир: Късче вяра в бутилка - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Айдемирски манастир: Късче вяра в бутилка
Автор: Албена Мишева

В близост до едно от десетте най-големи села в БългарияАйдемир, се намира интересен манастир, който си заслужава да посетите. „Покров Богородичен” е девически манастир, построен сравнително скоро (1996 г.).

Около манастира има красива градина с беседка, на която да поседнете и да усетите почти райското спокойствие наоколо. За храма и градината се грижи майка Йоанна, игуменката на манастира. Много приятна и в истинския смисъл озарена от вярата жена, която ще ви разкаже чудни истории за това божие място, на което се намирате.

В манастира се съхраняват мощите на Свети Тезий, канонизиран в Силистра. А на стените на храма ще видите ликовете на още 12 дуросторски (силистренски) светци. Студенти – дипломанти от университета във Велико Търново, защитават дипломната си работа, като изографисват църквата.

Още на входа, поглеждайки надясно, ще забележите интересна изложба. Зад стъклена витрина има наредени множество бутилки и стъкленици... с вградени вътре в тях разпятия. За да се изработи един такъв шедьовър, със сигурност се иска много търпение, вяра и около 15 години усърден труд. Първата стъкленица от около 1918 г. идва в манастира именно от дома на сестра Йоанна. Като поставя началото на тази уникална колекция, игуменката с изненада установява, че вярващи хора започват да й изпращат стъкленици от целия свят и всяка от тях крие интересна история, която тя с радост ще ви разкаже.

На тръгване от манастира майка Йоанна ни изпраща с пожелания за здраве, а манастирските камбани - с кристалния си звън.

Айдемирският манастир се намира на 2-3 км от Айдемир в посока Сребърна.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин