Айфеловата кула с невероятно златисто преобразяване - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Айфеловата кула с невероятно златисто преобразяване
Автор: Peika.bg
Айфеловата кула с невероятно златисто преобразяване
Снимка: pixabay

Като една от най-известните забележителности в света, Айфеловата кула в Марсовото поле в Париж е изключително разпознаваема.

Преди Олимпийските игри през 2024 г. в момента се извършва преобразяване, което ще промени външния й вид, като го направи по-ярък.

Построена между 1887 и 1889 г. като вход за Световното изложение през 1889 г. или Exposition Universelle, Айфеловата кула е решетъчна кула от ковано желязо, която е висока 324 метра.

Тя е боядисвана 19 пъти, подвиг, който отнема 60 тона боя.

От 1968 г. е специално проектиран кафяв нюанс, но в момента се подготвя за боядисване в жълто-кафяв цвят, придавайки й по-златист оттенък, когато работата приключи.

Айфеловата кула с невероятно златисто преобразяване
Снимка: pixabay

По време на преобразуването, което струва около 50 милиона евро (60 милиона долара). Това е опасен процес поради наличието на олово и изисква строг здравен протокол за работниците. Боята, покриваща структурата, е анализирана от архитекти, които се занимават специално с историческите паметници на Париж.

За някои хора може да е изненадващо да научат, че забележителността преди е била боядисана в по-ярки нюанси.

Когато е издигната за първи път, кулата е боядисана в червено по искане на нейния дизайнер Гюстав Айфел и този цвят е променен на охра или светло оранжев, три години по-късно. През 1899 г. е много слънчева, като е била боядисана в оранжево-жълто в основата си и светло жълто отгоре. Прекарва 47 години от 1907 до 1954 г., покрита с жълто-кафяв нюанс, преди да бъде боядисана в кафяво-червен оттенък през 1968 г.

Айфеловата кула с невероятно златисто преобразяване
Снимка: pixabay

Айфеловата кула ще служи като фон за състезанията по триатлон и открито плуване в летните олимпийски игри през 2024 година. Повече от 250 милиона души са посетили структурата откакто тя е отворена и над седем милиона души я посещават годишно, така че тя винаги трябва да изглежда възможно най-добре.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин