Монмартър – място на артисти и романтици - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Монмартър – място на артисти и романтици
Монмартър – място на артисти и романтици

Когато споменаваме Париж, обикновено в съзнанието ни изплуват мисли за приятни екскурзии, изпълнени с романтика.

Именно парижкият квартал Монмартър отговаря най-точно на това описание. В превод  името му означава “Планина на мъчениците". Получил е названието си, след като там е бил обезглавен светецът-покровител на Франция – Сен Дьони. Тази толкова артистична част на града се явява и точката с най-висока надморска височина в Париж.

В случай, че попаднете там, ето някои интересни обекти, които не бива да пропускате:

Катедралата “Сакре Кьор”

Разположена е на най-високата част на хълма, а в превод името ѝ означава “Свято сърце.” Централният ѝ купол е украсен с една от най-големите мозайки в света – “Благоговение на Франция пред сърцето Господне.” Камбанарията ѝ е висока 84 метра, а камбаната ѝ се чува на разстояние 10 км. Имате на разположение три варианта, за да се доберете до нея. Първият включва изкачването на 360 стъпала, като накрая ще достигнете централния вход.

Вторият начин е като вземете фуникуляра, който директно ще ви изведе до базиликата.

При третия вариант ще трябва да изкачите катедралата, откъм задната ѝ част. Това е може би и най-добрият маршрут, тъй като ще се движите по малките криволичещи улички, наслаждавайки се на изкуството на уличните артисти.

Монмартър – място на артисти и романтици

Стената на любовта

Намираща се в градината на абатите, тя е предпочитано място за романтични срещи. Върху нея художникът Фредерик Барон и калиграфът Клер Кито са изписали хиляди пъти “Обичам те” на над 300 езика.

Потъващата сграда

На пръв поглед няма нищо необичайно в тази класическа парижка сграда. Когато обаче наклоните обектива на фотоапарата си под ъгъл 45 градуса, се получава много интересна оптическа измама – сякаш зданието наистина потъва зад хълма.

Площадът “Тертр”

Именно от там ще минете, ако изберете третия вариант за достигане до катедралата “Сакре Кьор.” Този площад е известен като място, където можете да си купите картина или пък да ви бъде направен портрет. Покрай площада са живели и творили не един и двама известни художници, сред които: Сезан, Модилиани, Пикасо и др. Наблизо се намират домът и ателието на Реноар, Музеят на Дали, а също и Музеят Монмартър.

Монмартър – място на артисти и романтици

Музеят на Дали

Там ще можете да се докоснете до изкуството на големия художник. В музея главно са наблегнали на представянето на скулптури и гравюри. Експозицията разполага с над 300 произведения на изкуството.

Кабаре “Мулен руж”

Намира се близо до площад “Пигал”, който някога е бил център на нощния живот в Париж. Кабарето съществува от края на XIX век и е известно с това, че плакатите и платната, украсяващи стените му, са рисувани от Тулуз Лотрек. Освен това се счита, че танцът кан-кан става популярен за пръв път именно тук. В наши дни многобройните туристи, които имат желание да посетят кабарето, трябва да си резервират място. Всеки ден има по две представления, като официалното облекло е задължително. На сцената излизат някои от най-добрите европейски танцьорки, но не могат да бъдат снимани, тъй като е забранено влизането с фотоапарати и  видеокамери. Дори телефоните се прибират в специална гардеробна.

Монмартър – място на артисти и романтици

Бистро "Ле Консулат "

Отново ще трябва да споменем великите художници. Именно тук те са обичали да се събират и обсъждат творческите си идеи на по чаша вино. Мястото е запазило романтичния си вид и в наши дни. В менюто му са включени само френски специалитети, а виното е с превъзходно качество.

Пожелаваме ви едно незабравимо пътешествие из улиците на Монмартър!

Автор: Вероника Иванова

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин