Ним – наследството на Римската империя във Франция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ним – наследството на Римската империя във Франция
Автор: Peika.bg
Ним – наследството на Римската империя във Франция

Ним е едно от местата в Южна Франция, където можете да се потопите в историята на едно от наследствата на Римската империя. 

Това е едно малко и неизвестно бижу, което далеч не е от клишираните туристически дестинации в страната. В миналото Ним е бил 5-ият най-важен град в Римската империя и до днес това си личи по наследството, оставено от три средиземноморски култури, които се преплитат в този град.

Една от основните забележителности е красивият амфитеатър, който е  причината местните да наричат града „френския Рим” и „столицата на римска Франция”. Днес той служи като една от основните арени за ежегодния испански стил фестивал, който се провежда тук от 1952 г. По повод това събитие всяка година Ним посреща над 2 млн. души, които пристигат тук за концерти, многото импровизирани барове бодегас и дългата серия от оживени събития.

Ним – наследството на Римската империя във Франция

Основните исторически сгради в района са построени до II в. сл. н. е. През този период ключови паметници като този са построени заедно с къщата Каре и 50-километровия акведукт Пон де Гар, което съоръжение е сред най-важните архитектурни достижения в цялата римска област Галия.

Ним – наследството на Римската империя във Франция

Друга забележителност е колизеумът, където ясно можете да си представите как е изглеждало всичко преди толкова много столетия. Започнете да изследвате по-ниските нива, където са били настанявани богатите, продължавате да се изкачвате към върха на трибуните, където бедните зрители ще седнат на наблюдават гладиаторските борби. Независимо колко опасни и кървави са били гладиаторските борби, колизеумът в Ним не е бил толкова сериозна арена на смъртта, колкото филмите я представят – в рамките на 400 години едва 14 гладиатори намират смъртта си там.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин