5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 1) - Франция - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 1)
Автор: Peika.bg
5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 1)

Най-вероятно няма човек, който да не е чувал за най-известния музей в света – Лувъра.

Неслучайно това е най-посещаваният музей в света. Неговата големина също е впечатляваща – дължината му е почти 3 км, а съкровището, което пази, се измерва в 38 000 произведения на изкуството и още 422 000 такива на склад.

Ето и още няколко любопитни факта за Лувъра:

1. Първоначално Лувъра бил построен като дворец на Франсоа I

Кралят на Ренесанса, известен с прекрасните замъци в долината на Лоара, всъщност разрушил крепост от XII в., за да бъде построен Лувъра. Строителството на впечатляващата сграда започва в средата на 1500 г., но само част от нея бива завършена. След това всеки френски крал надстроявал и, ако човек обърне внимание, може да забележи няколко различни архитектурни стила.

2. Все още могат да се видят останки от оригиналния ров

Въпреки че крепостта, построена от крал Филип Август, била разрушена, археолози успели да изкопаят оригиналния 7-метров ров, по време на строителството на стъклената пирамида, в центъра на Лувъра. Днес може да надникнете и да го видите в средновековната част на крилото Съли.

5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 1)


3. 200 години са нужни, за да се превърне цялата сграда в музей

Луи XIV е известен като последния френски крал, който използва Лувъра като резиденция, след като през 1682 г. преместил двореца си във Версай. Едва през 1993 г. обаче за пръв път цялата сграда била използвана като музей.

4. Много от произведенията на Лувъра били изземани от Наполеон

Много френски крале били изявени колекционери на произведения на изкустoво и използвали най-талантливите архитекти по онова време, за да допринесат за величието на Лувъра. Много от най-големите произведения на музея обаче били ограбени от Наполеон като военни трофеи.

5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 1)


5. Известната стъклена пирамида била изключително спорна

Стъклената пирамида днес се възприема като символ на самия Лувър. Но при появата си през 1989 г. някои критици я нарекли „светотатство”, което нямало нищо общо с архитектурната цялост на историческия дворец. Създаден, за да посрещне 4,5 млн. посетители на година, само за 2015 г. Лувърът бил посетен от 8,6 млн. души.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин