Малката Венеция на Франция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малката Венеция на Франция
Автор: Peika.bg
Малката Венеция на Франция

Приказният Колмар е столицата на френската провинция Елзас. 

Той е известен и като „малката Венеция на Франция” и се намира в източната част на страната, близо до границата с Германия. Колмар е вторият по-големина на културното наследство град  в Елзас след Страсбург.

Архитектурата на града е приказна – сградите са много цветни, високи и тесни, и наподобяват холандските. Изключително интересна е старата част на града. Там уличките са много приятни за разходка.

„Малката Венеция” пък е квартал, прорязан от канали, свързани с река Ил. Някои от улиците са изцяло речни канали като тези във Венеция. Може да се разходите из района с лодка и да се полюбувате на живописните къщички от двете страни на каналите. Мостовете им са толкова ниски, че когато лодките минават под тях, туристите трябва буквално да залягат.

57309

Кварталът на кожарите също е сред най-посещаваните части на Колмар. Уличките са тесни и криволичещи, непроменени от XVI-XVII в. Къщите са с типичната за този период архитектура – с греди, кръстосващи фасадите. Интересен факт е, че колкото по-заможен бил собственикът на къщата, толкова повече трябвало да бъдат гредите по фасадата. Ако в къщата живеела мома за женене пък, кепенците на прозорците задължително били украсявани със сърца.

57310

Забележителностите, на които си заслужава да обърнете внимание, са: Доминиканската църква, Историческия и художествен музей, в който може да видите картини на Пикасо и Реноар, както и черквата „Св. Мартин“

В Колмар се намира къщата-музей на родения там Фредерик Огюст Бартолди, който е създателят на Статуята на свободата в Ню Йорк. Нейно копие посреща и изпраща туристите в началото на града. 12-метровата реплика на Статуята на свободата е изваяна, за да отбележи 100-тната годишнина от смъртта на скулптора. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин