България през погледа на един китаец на име Иван - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
България през погледа на един китаец на име Иван
Автор: Мария Ангелова
България през погледа на един китаец на име Иван
Снимка: Yu Zhang

Как един китаец на име Иван се озовава в България и защо чужденците не трябва да се хващат на бас, когато става дума за ракия и салата

Преди време ви показахме кратко видео за храната в България, заснето от китаеца Ю Джан (Yu Zhang, или както той се представя за по-лесно – Иван). Потърсихме самия Ю Джан, за да ни разкаже кога и как се озовава в България и какви случки са ми се случили тук.

За огромните български порции, за объркването от българското „да“ и „не“ с кимане и клатене на глава, за ракията като повод да посетите България и какво ли още не – ето какво разказа Ю Джан специално за Peika.bg:

- Кога и как се озова в България?

- Посетих в България през пролетта на 2014 г. Бях чувал толкова много за страната от Светослав Спасов – мой български приятел, който внася вина в Китай, и тъкмо бях напуснал работата си, за да стана видеооператор на свободна практика. Имах сума ти свободно време и обичах да пътувам, така че най-накрая можех да използвам времето си по начин, който ми харесва.

39792

- Колко време прекара в България?

- Само три седмици. Но ограниченото време, което имах, не ме спря да си прекарам дните по възможно най-пълноценния начин. Посетих повече от 10 населени места и два пъти повече винарни.

- Защо се представяш като Иван вместо като Ю Джан?

- Избрах това име, докато учех в Испания. По-лесно е за хората да го запомнят. Мислех си, че е испанско. Но много се изненадах като открих, че не е испанско, и се запознах с много, много Ивановци по време на пътуването си из България.

 39794

- Кое те изненада най-много в началото?

- Порциите храна. Веднъж с мой приятел седяхме в ресторант в Пловдив. Момиче на съседната маса си поръча салата за ракията. Помислих, че това е цялото й ядене, защото порцията беше като за шестима души, а моят приятел българин твърдеше, че това й е само за мезе. Хванахме се на бас. Няма нужда да казвам, че загубих баса. След като момичето приключи с цялата салата – сам-самичка, пристигнаха основното й ядене с виното.

39795

- Какво си спомняш за страната ни и досега?

- Все още си мисля за невероятните хора в България. Като си припомня престоя си тук, се сещам за топлото посрещане, усмивките, песните, танците, пиенето и храната. България е пълна с най-доброто от най-доброто. Имате плажове, снежни върхове, топли минерални извори, пещери, винарни, малки закътани селца, които само чакат да бъдат открити. И всичко се стига бързо и лесно с кола, а не е разпиляно на далечни разстояния като в Китай.

- Кое беше най-странното нещо, което ти се случи в България?

- В началото ме объркваше клатенето на глава и кимането за „да“ и „не“. Трябваше ми малко време да свикна с него. Второто нещо беше чувството за малцинство – не видях много азиатци.

39790

- Кое е любимото ти място в България?

- Понеже бях тук през пролетта, най-много ми харесаха селцата като Момчиловци и Боженци. Но определено бих се върнал да видя плажовете през лятото и снежните планини през зимата.

- Кое е любимото ти българско ястие?

- Ха-ха-ха. Ето това вече е труден въпрос. Наистина не мога да избера едно. Обожавам да ям и, мили боже!, българската храна е на първо място в класацията ми! Някои от ястията, които наистина не мога да забравя, са пържената риба в Момчиловци, сиренето с мед и орехи в Боженци, суджука във Велинград и домашните ребърца с кисело зеле в къщата на моя приятел.

39793

- На кого би препоръчал България като дестинация?

- На всеки бих я препоръчал – има толкова много и различни неща. България е перфектната дестинация за тези, които търсят красива природа, невероятна храна, страхотни питиета (ракия и вино) и за всички, които искат да избягат от забързания градски живот.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин