България сред 5-те най-добри страни в Европа за работа за жените - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
България сред 5-те най-добри страни в Европа за работа за жените
Автор: Peika.bg
България сред 5-те най-добри страни в Европа за работа за жените
Снимка: pexels

Ново проучване, проведено от Reboot SEO Agency, навреме за Международния ден на жената, разкри някои изненадващи резултати, разкриващи най-добрите и най-лошите страни в Европа, в които жените могат да работят и да бъдат успешни.

Що се отнася до равенството между половете на работното място, България е третата най-добра европейска нация по отношение на жените на работа. Чрез оценка на различни фактори, които допринасят за успеха на жените в работната среда, Reboot SEO Agency създаде индекс, базиран на точки, който определя кои европейски страни предлагат най-добри перспективи за жените професионалисти.

Преглед на основните констатации:

Литва е най-добрата европейска страна за работа за жените ( 220,1 точки от възможни 300)

България е третата най-добра европейска страна за работнички, със 196,7 от 300.

Португалия, Словакия и Унгария са сред 10-те страни с най-малко възможности.

Турция е на последно място (66,70 точки), точно пред Австрия (73,3) на 30-то място.

В коя държава в Европа е най-добре жените да работят?

Литва е най-добрата страна за работещи жени в Европа с общо 220,1 точки от възможни 300. Това не е изненадващо, че жените там процъфтяват на работното място, тъй като данните показват, че страната е една от 10-те нации, които предлагат най-добрия отпуск по майчинство (76,7 от 100). По отношение на икономическите възможности литовските жени се справят изключително добре, като се нареждат на трето място с Финландия и Швеция (86,7/100). Въпреки този напредък, Литва завърши в средата на таблицата (14-то място) за жени в ръководни роли, с резултат 56,7/100, което ни казва, че тук все още има да се сърши още доста работа.

Следваща на второ място е Финландия с общ сбор от 206,7 точки от 300, 13,4 точки по-малко от Литва. Тя се класира на трето място по икономически възможности (86,7/100) заедно с Литва и Швеция. Страната също се класира много високо за жените в категорията лидерство - на пето място, с резултат 86,7.

В 10-те най-добри европейски страни за работа за жените са:

3-то място - България (196,7 точки)

4-то място – Швеция (193,4 точки)

5-то място - Норвегия (190 точки)

6-то място – Испания (186,7 точки)

7-мо място – Естония (183,3 точки)

8-мо място – Великобритания и Франция (180 точки)

Следва на 10-то място Гърция (176.9/300). Въпреки че Гърция има висок резултат за отпуск по майчинство (21,1), поставяйки я на четвърто място, тя е изостанала заради ниската оценка за икономически възможности (0,67), която е 24/31.

 

Коя е страната с най-малко възможности за жените?

На последно място е Турция с 66,7 точки от възможни 300. Въпреки слабото си представяне, страната изненадващо спечели повече точки за жените в лидерството (46,7/100), отколкото страни, традиционно известни с равенството си, като Хърватия (23,3 точки) и Австрия (3,3 точки).

Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot SEO Agency, предостави някои коментари относно резултатите от проучването и жените на работното място:

„Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Литва, Финландия и България се класираха високо, което показва, че има някои подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на европейски държави като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа.

Въпреки че е добре да се види известен напредък, жените все още са изправени пред множество предизвикателства, когато става въпрос за равенство между половете на работното място, което включва не само разликата в заплащането, липсата на лидерско представителство, правителствените стимули и баланса между професионалния и личния живот. Преобладаващите обстоятелства на пандемията COVID-19 несъмнено засилиха тези предизвикателства, като работещите майки поеха тежестта на последствията. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин