Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Автор: Peika.bg
Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Литва, Латвия и Естония са доста малки държави и без основание пренебрегвани понякога. Ако някой отиде в една от тези страни, обикновено посещава само столиците. Вилнюс, Рига и Талин са наистина очарователни, но тези страни могат да предложат много повече от само един град всяка. Пълни с дървени къщички, средновековни замъци, мистични руини, прекрасни плажове, езера и паркове, малките градчета на балтийските държави са прекрасни.

Ето списък от 6 примера, по два от всяка от страните. Имайте ги предвид, докато планирате пътуването си до Литва, Латвия или Естония.

Куресааре, Естония

Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Снимка: WikedKentaur

Разположен на Сааремаа, най-големият остров в Естония, Куресааре е толкова прекрасен, колкото не можете да си представите. Напомня приказна обстановка, главно заради замъка, стоящ в центъра му, но също и малките дървени къщи, криволичещите улички и отчетливата атмосфера, която е едновременно очарователна и привличаща.

Куресааре е завладяващ, но не по обичайния начин. Той е толкова релаксиращ и различен от другите места. Има няколко причини за спокойствието му. Тъй като е на остров, местните жители имат особеното отношение на островитяните; те са спокойни и дружелюбни. Благодарение на морето и разходките по плажа действат по-добре от всякакви успокоителни. Куресааре е известен като спа град, така че предлага широка гама от курорти, от старинни санаториуми до луксозни хотели. Красивата архитектура, уникалната култура на Сааремаа и уютните кафенета допринасят за неустоимия чар.

Нида, Литва

Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Нида е част от национален парк, така че не е трудно да се отгатне живописността на града. Разположен е на Куршската коса, дълъг полуостров с големи плаващи пясъчни дюни. Половин час пеша от центъра е достатъчен, за да стигнете до разкошни плажове с бял пясък. След това можете да продължите да се разхождате и да изследвате вълшебните околности на Нида. На няколко километра от града има няколко големи пясъчни дюни, включително Парнидис, Вечекругас и Негивосиос Копос.

Самият град е бил рибарско селище и въпреки че тези времена са отминали, живописното пристанище и малките дървени къщички напомнят за миналото му. Нида е известна главно сред германските туристи, защото известният немски писател Томас Ман имал лятна къща там. Въпреки малкия си размер, градът е доста наситен със събития, особено през лятото. През сезона има художествени шоута, горски приключения и музикални фестивали (включително ежегоден джаз фестивал), които можете да посетите.

Цесис, Латвия

Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Не само, че Цесис има замък, но има и дори два. Освен това има прекрасни паркове, очарователния Стар град, много сладки дървени къщи, голяма средновековна църква и улички с калдъръмени камъни, в които наистина искате да се изгубите. Доста като за такъв малък град. Това е красиво място за разходка за един ден. Цесис има невероятната способност да изглежда страхотно, независимо от сезона. Тъй като има много зеленина, тя кипи от живот през пролетта и лятото, но когато настъпи есента, неговите паркове са доминирани от цветовете на кафяво, червено и жълто. По-късно, когато цветните листа падат, Цесис изглежда като пухкава зимна страна на чудесата.

Тракай, Литва

Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Заобиколен от живописните пейзажи на Историческия национален парк Тракай, градът е истински скъпоценен камък. Той се намира между две езера, така че почти където и да погледнете, малко искряща вода ще бъде част от гледката. Сякаш това не е достатъчно, Тракай има и два замъка, замъкът на остров Тракай и замъкът на полуостров Тракай. Първият датира от 15-ти век, а вторият - от 14-ти. Има и красива готическа църква с много украшения в бароков стил. Едно от най-добрите времена за посещение на Тракай е юли, когато там се провежда средновековен фестивал. Градът изглежда винаги е потопен в историята, но никога не изглежда толкова атмосферно стар, колкото по време на събитието.

Сигулда, Латвия

Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Сигулда е известна като „Швейцария на Латвия“, но въпреки че стръмните й брегове и скали може да напомнят на швейцарски пейзажи, няма много общи неща. Пейзажите не са толкова величествени, колкото в Алпите, но са красиви по различен начин, по-скромни и тихо очарователни. Градът предлага много фантастични гледки и атракции. Няколко замъка и руини се намират около Сигулда, всеки един от тях е толкова стар и мистериозен, че няма как да не започнеш да вярваш в легенди. Руините на замъка Кримулда, Новият замък на Сигулда Средновековните руини на замъка на Сигулда и пещерата на Гутман – всички те си струва да се разгледат. За любителите на открито Сигулда има и два приключенски парка и много живописни пътеки.

Пярну, Естония

Балтийските държави - 6 очарователни града, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Въпреки факта, че е лятната столица на Естония, Пярну все още е малък и доста спокоен град. Веднага щом сезонът започне, туристи от Финландия, Германия и други естонски градове се събират на пясъчните плажове на Пярну, за да излязат най-накрая на слънце. Парти-настроените прекарват нощите си в някой от клубовете, докато по-спокойните хора се наслаждават на уюта на кръчмите или терасите и любовните птици се разхождат по романтичния кей Пярну. Има както средновековни сгради, така и модерни вили, забавен плажен парк, много спа центрове и множество фестивали през лятото.

Знаете ли някои по-интересни градове в балтийските държави? Споделете ни! И изпратете тази статия на приятелите си, особено ако планират пътуване до Литва, Латвия и/или Естония.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин