Банско през лятото: Фестивали, музика и спорт - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Банско през лятото: Фестивали, музика и спорт
Автор: Peika.bg
Банско през лятото: Фестивали, музика и спорт
Снимка: wikimedia

Когато сме на тема зимни курорти няма как да не споменем град Банско, който привлича не само български, но и много чуждестранни туристи, но дали пък няма да откриете неговия чар и през летните месеци?

Освен възрожденските къщи и множеството музеи, тук човек може да види и една наистина уникална природа. 

Национален парк “Пирин” започва близо до Банско и обхваща по-голямата част от планината Пирин. Интересен е релефът на мястото, тъй като самата планина се е образувала при нагъването на земната кора още по времето на ледниковия период. Тук има множество върхове, извисяващи се над 2 500 м. (над 50 на брой), като първенец е небезизвестният връх Вихрен (2914 м.), който нарежда на 3-то място по височина на Балканите. Освен издигащите се в облаците върхове, тук могат да бъдат видени и множество дълбоки долини, както и доста морени.

Фестивали, местна кулинария, много музика и спорт предвижда лятната програма на община Банско.

Съдържанието на тазгодишния летен календар е съобразено с посочените от Световната организация по туризъм нови тенденции, а именно преобладаващи индивидуални пътувания, свързани със събитийния туризъм до познати дестинации.

Летните прояви в Банско включват традиционните културни вечери, "Филмомания под звездите" и "Банско филм фест", традиционните оперен и джаз фестивали в планинския град.

Банско ще даде сцена и на "Пирински рок вечери", както и на Фестивал на балканското веселие.

Ски зоната в планината над града за поредна година ще предложи редица летни атракции за малки и големи, сред които е най-дългата планинска водна пързалка на континента.

Много спортни събития ще се проведат около града, голяма част от които на територията на Национален парк "Пирин".

Освен, че тази планина е изключително красива, тя има и други достойнства, а именно – редките и интересни растителни и животински видове. Естествено, тук може да бъде видяна гордостта на Пирин – прочутият еделвайс (който е защитен от закона като рядък вид), както и много други растения.  Всички те съставляват около 30% от общата флора, съществуваща на територията на България. Сред животните пък можем да отличим 12- те вида прилепи, които са защитени от Закона за защита на природата. Освен това интерес будят и скалната коза, както и кафявата мечка, за чието опазване са нужни специални мерки. Птици, земноводни, влечуги и бозайници – Пирин е място където има от всичко по много. Така че една разходка в планината няма да ви се отрази зле, нали?!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин