Базиликата Сакре Кьор: Най-хубавата гледка към Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Базиликата Сакре Кьор: Най-хубавата гледка към Париж
Автор: Мария Ангелова

Хълмът Монмартър е свещено място от хиляди години. Някога тук са се събирали друидите и жреците, днес – туристите. Качете се на купола на църквата Сакре Кьор (или Светото сърце - защото е посветена на Светото сърце на Христос) и вижте Париж от втората най-висока точка в града след Айфеловата кула.

Независимо дали ще дойдете откъм стълбите с фонтанчета и пейки или откъм калдъръмените улички на Монмартър, в мига, в който куполът на базиликата се появи пред очите ви за първи път, ще се убедите, че понякога истинските места са по-красиви от снимките в брошурите. През лятото около Сакре Кьор буйно цъфтят рози, тревата е нереално зелена, а улични артисти (от мимове до такива, които свирят на арфа) създават оживление.

Издигането на базиликата е било въпрос на чест за парижаните - започва след края на унизителна френско-пруска война в края на 19-и век, когато Париж иска да възвърне имиджа и блясъка си. И какъв по-добър начин да го направи от това да изгради искрящо бял храм, сякаш направен от дантела, който да се вижда от всички точки на града. Материалът, който е използван за строежа, е травертин. Той има едно изключително свойство – поради състава си с времето избелява и така можем да бъдем сигурни, че Сакре Кьор ще остане винаги така ослепително бяла. Това е същият този камък, от който са изградени и терасите на Памуккале в Турция.

Изкачете 234-те стъпала спираловидно към купола, откъдето в ясен ден можете да видите на разстояние над 40 км.

На върха на хълма туристите са наистина много, така че ако искате по-лична среща със Сакре Кьор, елате рано сутринта.

Полезна информация: Базиликата е отворена всеки ден от 6 до 22:30 часа. На купола можете да се качите от 9 до 19 часа (зимата – до 18 часа). 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Uchtiviq Los , 10.07.2013 | 11:53
Много добри гледки има в Париж, определено си струва човек да го посети!
Охльо Бохльо, 10.07.2013 | 11:44
Ех този Париж, много красив град :)
Абонирайте се за нашия бюлетин