Белчин: Спа селото и щъркелите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белчин: Спа селото и щъркелите
Автор: Peika.bg

Белчин е село, което си има от всичко по малко – и тракийски гробници, и вековна църква, минерална вода, етнографски музей, римски саркофаг и много щъркели.

Селото на щъркелите

В Белчин има над 20 щъркелови гнезда и след пристигането на обитателите им напролет, цялото село и околните ниви се изпълват с крачещи или стоящи на един крак птици. Отидете през април, за да свалите мартениците. Вероятно причина за множеството щъркели тук е река Палакария, в чиято долина се е сгушило селото.

Спа-сение

Село Белчин е известно и с минералната си вода с лечебни свойства (а и за профилактика може да си я ползвате). Има два големи комплекса с минерални басейни – единият е на 500 м преди табелата за селото, а другият е в самия Белчин. На 2 км от Белчин е и балнеокомплексът Белчински бани.

Римската крепост и средновековната църква

Основите на църквата „Света Петка“ са поставени около XIII век, но това, което ще видите, може да не се вписва много в представите ви за храм на 700-800 години. Сегашната сграда изглежда нова-новеничка и не бихте я заподозрели в такава древност. Най-старата запазена част от църквата е иконата „Исус на трон с апостоли“ от 1653 г.

Над църквата, на хълма Свети Спас, можете да видите останките от римска крепост с площ 9 декара. Три от кулите на крепостната стена са разкрити,а археологическите разкопки продължават.

Ако обичате музеи...

Местният Етнографски музей се намира съвсем близо до църквата „Св. Петка“ и е построен като реплика на възрожденска балканска къща. Вътре са подредени сцени от ежедневието на българите в миналото, както и дрехи, ловно оръжие, документи.

И още древни неща

В близост до селото са открити и няколко тракийски могили, а в местността Свети Рангел ще видите римски саркофаг. Направен е от два монолитни камъка, всеки от които тежи по 2-3 тона, и е запазен почти цял. Само дето се намира на открито, между нивите. Преди върху него е имало могила. Попитайте местните хора как да стигнете до Свети Рангел.

Полезна информация: Село Белчин се намира на 50 км от София и на 15 минути с кола от Боровец. През седмицата е почти празно, а през уикендите се оживява от хората, които идват на вилите си и на минералните басейни.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин