Белгия – за ценителите на уютните градчета, бирата и шоколада (част 2) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белгия – за ценителите на уютните градчета, бирата и шоколада (част 2)
Автор: Лилия Христова

И така, стигаме до много по-красивата част от пътуването – Гент и Брюж, които са истинското и далеч по-автентичното лице на Белгия.

Гент

Сутринта на третия ден от престоя си се отправих към Гент, където бях предвидила да се разхождам цял ден и вечерта да се придвижа към Брюж, където щях да прекарам две нощи. 

Гент се намира по средата между Брюксел и Брюж и отстои на 30 мин. път с влак и от двата града. Ако си закупите еднопосочен билет от Брюксел до Брюж, можете да слезете в Гент, да разгледате и след това със същия билет (без нужда от презаверка или каквото и да било) да продължите към Брюж. 

Градчето се различава коренно от Брюксел – много по-уютно и красиво е и носи истинския белгийски дух. През Средновековието Гент бил вторият по големина град в Европа (след Париж), както и един от най-силните икономически западноевропейски градове. В периода XIV-XVII в. той губи позициите си заради размирици между търговските гилдии, но впоследствие отново бележи подем.

Граслей и Коренлай са една от най-красивите части на града, тъй като в миналото там е имало пристанище и е било едно от най-оживените места. 

Недалеч от там се намира моето любимо място в Гент, което определено ви препоръчвам да посетите – това е замъкът Гравенстеен (билет: 12 евро). Той е единствената запазена средновековна крепост във Фландрия. Строежът му е завършен през XII в. и дълги години е бил седалище на местните владетели. Именно там се намира и първото обособено огнище с комин в Белгия. Разхождайки се в замъка, ще се отнесете в едни отдавна отминали времена и ще се докоснете до духа на Средновековието, като ще имате възможността да видите и доста уреди за мъчения, използвани по онова време. Разкриващата се панорамна гледка към града също е възхитителна. 

Друга интересна забележителност е катедралата „Св. Баво“, която е седалище на местната епархия. Тя е построена през Х в., като през вековете е била разширявана няколко пъти. Вътре пък можете да видите красиви фрески. 

Още една забележителност, която няма как да пропуснете е високата 91 м средновековна кула Белфрай. Строежът ѝ започва през XIV в. и продължава 65 години, а на върха ѝ можете да видите позлатен дракон. 

В централната част на града има няколко катедрали, които са забележителни и си заслужава да видите както отвън, така и отвътре. 

Брюж

Гент е супер и е достатъчно да му отделите един цял ден – аз прекарах там около осем часа, които ми бяха напълно достатъчни да разгледам всичко интересни и вечерта се отправих към Брюж. Тъй като от доста хора чух, че са направили грешката да прекарат там само ден, аз си реших да му отделя два пълни дни. Пристигнах по тъмно, защото исках да се събудя там и видяното сутринта да е „изненада“. Е, така и беше.

Отново първото нещо, което направих, беше да се присъединя към сутрешния free walking tour, за да се запозная с историята на града и да науча повече за неговите тайни. Брюж е едно наистина очарователно местенце, което въпреки малката си площ, крие множество забележителности и чаровни скрити кътчета.

Градът бива основан от келти през IX в., като първоначално е с големината на площад. Впоследствие местното население забогатява много, тъй като отглежда овце и продава вълна, а златната му ера е през XIII-XIV в.

Най-големият площад в града е „Маркт“ и там можете да видите високата 83 м стражева кула „Белорт“, която е построена през 1240 г. 

Пред нея ще видите будка за пържени картофи, които отново белгийско творение. Въпреки цената от пет евро си заслужават – бяха едни от най-вкусните, които съм яла – хрупкави отвън и меки отвътре. На площада се намира и кметството, чиято красива сграда е в неоготически стил. 

Сред най-известните забележителности е и готическата катедрала „Дева Мария от Брюж“, като нейната кула е втората по височина тухлена сграда в света със своите 122,3 м. В нея се съхранява и статуя на Мадоната с младенеца, изваяна от Микеланджело през 1504 г. 

В историческия център на града можете да посетите и базиликата „Светата кръв“, построена през XII в. (входът е безплатен). 

Друго място, което ви препоръчвам да посетите е паркът с вятърните мелници – особено красиво е по залез. На някои от тях дори можете да се качите и да направите панорамни снимки на града.

Ще видите и множество магазинчета за шоколад, едни от най-качествените обаче са в “Artisanale Chocolatier” – там буквално е шоколадовият рай. 

Брюж е от тези китни градчета, по чиито улици си заслужава да се разходиш дори и без посока. Канали, мостчета, красиви сгради, зелени паркове, бутикови магазинчета, приятни ресторанти и барове – там има от всичко по много. Прекарайте в Брюж поне два дни, гарантирам ви, че ако отделите по-малко, ще съжалявате. 

Ако и вие като мен летите от „Брюксел Шарлоа“, ще ви зарадвам с инормацията, че до там има директен автобус – цената е 15 евро и се стига за 2 ч. и 40 мин.

В резюме – Белгия определено не е Брюксел затова не губете много време там, не си заслужава. Вместо това се концентрирайте повече върху по-малките градчета, които са запазили своите чар и автентичност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин