Белоградчишките скали: Разходка из въображението - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белоградчишките скали: Разходка из въображението
Автор: Мария Ангелова

Има едно място, където накуп можете да видите Адам и Ева, монахини, куче, дервиш, ученичка, лъв, замък, кукувица, овчарче, динозаври и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите, може да имате късмет и да чуете как „кука“ скалата Кукувицата, когато задуха вятър.


Белоградчишките скали със своите невероятни форми от векове са провокирали въображението на хората. Тук за всяка скала се е родила поне по една легенда, която ще ви пренесе в минали времена и ще ви разкаже защо тук се е появила вкаменена гъба или там - вкаменен хайдутин. Профилът на хайдут Велко всъщност е сред главните фигури, които пазят отвисоко крепостта Калето. А самата крепост е построена още от римляните, които са използвали естественото укрепление на скалите. По-късно българите я доукрепват, като това е и една от последните паднали крепости при завладяването на България от Османската империя.

Вгледайте се в скалите на влизане в Белоградчик (идвайки от Монтана) и ще видите една от най-лесните за различаване – Ученичката. Изправила се почти в цял ръст, тя е с едновремешна баретка на главата си. Пчелен камък е дом на диви пчели, а при много силен вятър скалата Кукувицата „кука“, а формата й наподобява глава на птица. Над поляната, където се провежда празникът на Белоградчик на Петровден (29 юни), се намират Адам и Ева и няколко гигантски „делви“.

Най-известна е легендата за Монасите, Конника и Мадоната с младенеца. Живяла в незапомнени времена девойка с ненадмината хубост – Витиния, която била влюбена в овчар. Той също бил влюбен в нея. Но притеснени от красотата на детето си, родителите на Витиния решили да я изпратят в женски манастир, за да е в безопасност. Ден и нощ плакала в килията си Витиния, страдала неутешимо по своя любим. Един ден овчарят извикал името й под прозореца на килията й и й казал, че отскоро станал монах в мъжкия манастир, който се намирал на хълма отсреща. Започнали да се виждат тайно през нощта двамата и след около година от килията на девойката се чул бебешки плач. Побеснели монахините и изгонили Витиния с детето, а навън била студена зима. Качил се любимият й на кон и се завтекъл да й помогне. В този миг се извила буря, гръмотевици раздрали небето и всички се вкаменили – монахините, монасите, овчарят и Витиния.

Скалите в цифри: Дължината на района със скалите е около 30 км, а ширината му – между3 и 5 км. Височината на някои форми е до 200 м. Около Белоградчишките скали са се образували над 100 пещери, най-известна сред които е Магурата. Образуването на скалите е отнело на природата около 200 милиона години (плюс-минус няколко хиляди години). Скалите отпадат от класацията за новите 7 чудеса на света през 2009 г. И накрая един факт без цифри: червеникавият цвят на скалите идва от железните съединения в състава им.

Полезна информация: Белоградчик и скалите се намират на около 180 км от София, на 50 км от Видин и на 70 от Монтана. Крепостта Калето е отворена от 9 до 18 часа (през лятото) и от 9 до 17 часа (от октомври до май). Можете да спите на палатка между скалите, в туристическата спалня, която има изглед към тях, в хотели и къщи за гости в града. От града тръгват няколко пътеки, които се вият покрай скалите, като някои са подходящи за разходка с велосипед. Не се ограничавайте само с околностите на Белоградчик – отидете и до селата Фалковец (с Момина скала), Граничак, Дъбравка (със скалата Борич) и Белотинци, където също има впечатляващи форми.

Маршрути:В близост се намират пещера Магурата, белоградчишката астрономическа обсерватория, Рабишкото езеро. Можете да продължите и към град Кула с неговата антична крепост или към Видин и Румъния.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин