Големият воден бик от Рабишкото езеро - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Големият воден бик от Рабишкото езеро
Автор: Мария Ангелова

За да има винаги толкова много рибари на Рабишкото езеро, си има добра причина и тя се казва „шаран + толстолоб + бял амур + гигантски сомове“. Рибарите много не се впечатляват от легенди за водни чудовища, но вероятно няма да сте успели дори да попитате, и вече ще сте чули няколко версии за зловещия воден бик, който мучи тук в мъгливо време.

Рабишкото езеро се намира съвсем близо до изхода на пещерата Магурата и е чудесно място, където да плажувате, да ловувате водни птици или да ловите риба. Освен това обаче около него се носят легенди за водно чудовище, което смущава иначе спокойната обстановка наоколо. Местните хора разказват, че преди години водолази влезли в езерото да търсят удавено дете и излезли много уплашени.

Какво точно живее в и около Рабишкото езеро, освен вечно присъстващите рибари, си остава спорно. Според предавани от столетия легенди това е гигантски воден бик – с тяло на човек, глава на бик и хриле на делфин - който ядял добитъка на селяните. Освен това се смята, че големият воден бик мучи от време на време, но предимно в мъгливо време.

Рибарите, от друга страна, разказват за огромни сомове, достигащи тегло до 300 кг (те не спадат съвсем към групата на чудовищата, а и на рибари ние много-много вяра не хващаме). Любителите на свръхестествени и мистични учения имат друго предложение. Заради древния си произход (над 4 милиона години) езерото според тях е запазило древни форми на живот, свързани с атлантите. Те са се адаптирали към новата среда, но не излизат често на повърхността, тъй като си имат дънни пещери, които водят към подземни водни канали. Поне така казват - вие ако щете, вярвайте.

А иначе Рабишкото езеро е безотточно и с кристално чисти води, подходящи за плуване. Местността е идеална за семеен уикенд – особено през лятото на брега се разпъват десетки палатки.

Полезна информация: Езерото се намира на около 20 км от Белоградчик и на около 40 км от Видин. В близост има подходящи места за къмпинг.

Маршрути: До езерото е пещерата Магурата, наблизо са Белоградчишките скали и село Гюргич. Можете да продължите и в посока Видин.

На снимките Рабишкото езеро по залез, в слънчев и в мъглив ден.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин