Белонога за музиката, която сбъдва мечти - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белонога за музиката, която сбъдва мечти
Автор: Мария Ангелова

Гергана Димитрова пее по цял свят от над 20 години – като част от „Ева квартет“ и „Мистерията на българските гласове“, а напоследък се е впуснала в нов проект под наименованието Белонога.

За вдъхновението като музика и музиката като вдъхновение за сбъдване на мечтите, за любимите места и древните култури – ето какво разказа Белонога специално за Peika.bg.

Следващото вдъхновяващо място, на което можете да чуете Белонога, е Беглика фест 2014.

*

- В последния си проект смесваш традиционни български мотиви с музиката на аборигените и пигмеите. Защо точно с тях?

- Това беше спонтанен спомен от миналото - за тези култури... Нали знаете как на човек му щуква нещо в даден момент. Аз съм ги слушала на живо преди години. В Берлин преди повече от 10 години чух концерт на пигмеи, тогава с "Ева квартет" имахме турне. Много се впечатлих, те издаваха интересни звуци, които рисуваха картини от природата. Изключително усещане. Аборигени видях и чух в Бразилия на един вокален фестивал.... Те сливаха небето и земята в едно, не мога да го опиша, темперамент и ритъм.... Та в един момент на мен започна да ми звучи това, нещо ме подсети и ми даде знак, че може да се помисли в тази посока за сливане с българския фолклор.

- Има ли общо между тяхната и българската традиционна музика?

- Да, общото е, че и тези култури, и нашата са първични, древни... останали през вековете. Тях можем да ги видим и до днес в истинския им вид, неподправени. При нас също има останали възрастни хора, които пазят традициите, но като цяло ние много сме осъвременили всичко. Все пак има хора като нас, които се стараят да съхраняват....

- Кое те привлича в древната музика?

- Привлича ме чистотата в нея. Много внимателно трябва да я докосваме - хем да я запазим, хем да я обогатим.

- Кои места те вдъхновяват най-много да пееш и с какво?

- Зависи от музиката, която изпълнявам. Всяка музика си има своето място. Когато пея акапелна българска музика, ми харесва това да се случва в църкви или катедрали. Това е много честа практика извън България. Звучи великолепно и красиво, истинска наслада и за нас, и за слушателите, защото акустиката е естествена.

В случая с проекта Белонога е много различно. Вдъхновяват ме сцените сред природата. Те дават много голяма възможност на музиката да се слее с пространството, тъй като самата музика е дух и природа.

- С какво е специален Беглика фест за теб?

- Аз за трети път ще бъда на този фестивал. Първите два пъти бях с проекта Balkan Scientist. Това наистина е много вдъхновяващо място. С изключителна атмосфера на свобода в душата. На мен така ми действа. Там хората изглеждат безгрижни и някак в друго измерение. Това е място, на което можем да се учим, за да живеем по спокойно.

- Има ли място, където мечтаеш да пееш?

- От 20 години пея по света и наистина съм обиколила безброй сцени и невероятни места заедно с „Ева квартет” и „Мистерията на Българските гласове”. Мечтая да пея повече в България, защото напоследък е все по рядко за съжаление.

- Какво послание носи твоята музика?

- Посланието на моята музика е да погледнем навътре към себе си, така, както направих аз, когато идеите ми се раждаха. Аз мисля, че всеки, който слуша тази музика, може да се потопи в собственото си пространство и да види колко е необятно то. Да се преоткрие и вдъхнови за нови неща, сбъдване на мечти например, които са изглеждали невъзможни..

- Кои други култури те вдъхновяват?

- Харесвам музиката на индианците, ескимосите също. Индийската музика много ме вдъхновява. Харесвам корсикански и сардински полифонии. Като цяло вокалната музика...

- Какво ново да очакваме скоро от теб?

- Очаквайте нова музика :) Вече я започнах, ще звучи мистично, старинно, филмово и много мое като натюрел. Нали знаете, че в музиката се оглежда душата на този, който я е създал.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин