Без паника – най-опасното изкачване в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Без паника – най-опасното изкачване в света
Автор: Peika.bg

Не се паникьосвай... Не се паникьосвай... Добре, вече можеш да се паникьосваш!!!

Описвана от много хора (и от китайската туристическа пропаганда) като най-опасното планинско изкачване в света, Пътеката на смъртта (или Пътеката на воините) в китайската планина Хуашан ще ви накара да пристъпвате на пръсти по изсечени в отвесната скала стъпала или по дъски, заковани кой-знае-кога, ако се съди по вида им. На най-опасните места има допълнителни вериги, за които можете да се хванете, но това едва ли ще ви успокои кой знае колко, щом погледът ви се насочи надолу към безкрайната пропаст. А под вас на моменти са 400 м потенциално вертикално падане. Вижте в края краткото видео на Майкъл Тарашио (прочетете и нашето интервю с Майкъл) и сърцето ви ще се разхлопа.

Планината Хуашан (Планина на цветето) е свещена за китайците и Пътеката на смъртта е всъщност част от поклоннически маршрут. Още два века преди новата ера в ниските части на Хуашан е построен даоистки храм. Хората вярвали, че в планината живее богът на подземния свят. Много други идвали в търсене на безсмъртие, тъй като тук се срещат някои от най-силните билки в китайската народна медицина. Някои от стъпалата в скалата са изсечени още в онези ранни години на използване на този маршрут, като пътеката е постоянно облагородявана през вековете.

В действителност, въпреки че Китай рекламира пътеката като „най-опасната на света“, днес тя далеч не е толкова опасна заради обезопасителните колани, които ви дават на входа. Особено през лятото до 10 000 души я минават на ден, а сред тях има възрастни хора и семейства с деца.

А за проявената смелост и геройство на върха ви дават медал, на който гравират името ви.

Полезна информация: Началото на маршрута е на около 120 км от древната столица Сиан (с автобус е около 2 часа, а билетът е около 5 долара), а от Шанхай ви дели 17-часово пътуване с влак. Входът в националния парк Хуашан е около 15 долара, а ако искате да ползвате лифта, ще ви трябват още 12 долара. В самото начало на пътеката можете да наемете обезопасителен колан за около 6 долара.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Asq Ivanova, 26.03.2013 | 10:30
EEE,NQMA DRUGA TAKAVA UNIKALNA NACIQ!!!Vazhichtavam im se postoqnno!
Абонирайте се за нашия бюлетин