По пътя към смъртта с Майкъл Тарашио - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По пътя към смъртта с Майкъл Тарашио
Автор: Мария Ангелова

След като ви разказахме за Пътеката на смъртта в Китай и предизвикахме сърцебиене тук-там с впечатляващото видео на Майкъл Тарашио, сега за изкачването ще ви разкаже самият той. Клипчето с минаването му по паянтовите дъски и синджири без обезопасителен колан се разпространява светкавично и е гледано близо 1,5 милиона пъти за първата година от качването си в YouTube.

Повечето хора се разтреперват само докато гледат видео от пътеката. Как би описал чувството, докато си стъпил на дъските?

- Страхопочитание и удивление – целият ден там горе се чувствах нереално. Не прилича на никое друго място, на което съм бил.

- За колко време се стига до върха?

- Трябва да тръгнете по Пътеката на воините от подножието на планината Хуашан, което отнема около 2-3 часа тежко изкачване. След това излизате на платото, откъдето можете да стигнете до четирите основни върха на планината – Южния, Северния, Източния и Западния. Ако искате да обиколите както трябва региона, предвидете още 3-4 часа. Освен това можете да използвате седалковия лифт до основното плато, като ще минете над Пътеката на воините и ще пристигнете за около 10 минути, докато си седите удобно.

- Според теб нужна ли е физическа подготовка преди изкачването?

- Ако изкачвате Пътеката на воините, трябва да сте във форма. Не се подлъгвайте от китайците, които я изминават с товар колкото половината им тегло – тяхната решимост и сила са легендарни. Ако се качите до върха с лифта, оставащата пътека също не е лека – ще трябва да минете по стръмни наклони, докато изкачвате върховете и слизате от тях. Това не е неделна разходка в парка, но повечето хора все пак могат да й се насладят от върха на лифта.

- Би ли описал това като събитие, което променя живота?

- Не бих казал, че е променило живота ми, защото всичко в моя живот ме водеше към този момент и отвъд това. Може би по-скоро утвърждаващо живота събитие. Даде ми усещането, че светът около нас е толкова красив, и си представих миналите дни, когато монасите и пилигримите са строили тези пътеки и храмовете. Със сигурност отваря очите ти за чудото на живота и за незначителността на някои дребни проблеми, които имаш.

- Защо реши да минеш по пътеката без предпазен колан?

- Ако трябва да съм честен, беше извън сезона (в края на зимата) и нямаше никого на входа към пътеката. Не видях никого наоколо, а исках да мина по пътеката, тъй като бях виждал снимки оттам, така че просто прескочих входната ограда. Реших да кача в YouTube видеото няколко месеца по-късно, когато видях, че някой е публикувал снимки оттам в Reddit. След това видеото се разпространи вирусно.

- Какво каза майка ти за това?

- Майка ми знае, че обичам рисковете. Отгледала ме е в калта, по дърветата, по къмпинги и т.н. Бих я обидил, ако не изляза навън и не преживея нещата, които ми харесват в живота. Всъщност тя много се гордее с мен и изпрати видеото на всичките си приятели.

Четете интервютата на Peika.bg с вдъхновяващи пътешественици всеки вторник.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин