Бистрецки манастир Свети Иван Пусти край Враца - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бистрецки манастир Свети Иван Пусти край Враца
Автор: Мария Ангелова

Една кафява табела и един остър завой ви отвеждат от главния път Враца - Ботевград към малкия манастир Свети Иван Пусти.

Манастирът е скрит сред склоновете на Врачанския Балкан над квартал Бистрец във Враца – откъдето идва и името му Бистрешки или Бистрецки. Откъдето идват и стръмният път нагоре в планината, и страховитите завои. Тъкмо денивелацията и стръмните последни метри, които мнозина избират да изминат пеша, успяват да пренастроят посетителите от градска вълна на такава, която е някъде извън времето и пространството.

За това, че манастирът е на близо 500 години, говорят надписите в скалите над комплекса. Там пише, че обителта е основана през 1540 г. от Димитър Дубов. Откритите по-ранни стенописи в църквата обаче доказват, че мястото е съществувало няколко века по-рано. По-нагоре, пак в скалите, са нарисувани сцени от житията на светци. Още по-нависоко е Постницата – пещера, в която според легендата е живял Иван Рилски и до която човек може да се изкачи по дървени стълби.

Манастирът Свети Иван Пусти не е сред местата, които могат да се похвалят с особено голям късмет. По време на османската власт е разрушаван на два пъти, тъй като в него са се криели хайдути, в края на 19-и век е напуснат от монасите (затова и е известен с името Свети Иван Пусти), а преди 20-ина години е плячкосан от иманяри заради разпространените легенди, че в района над Враца е скрито съкровището на цар Иван Шишман. Въпреки всичко обаче през 2008 г. манастирът е изцяло обновен и пригоден за посещения. Ако сте го виждали преди и сега, трудно ще познаете, че е същото място.

От височината на манастира се разкрива прекрасна гледка отвисоко, а отвесните скали са интересно място за кратка разходка. Даже и времето да е мъгливо!

Полезна информация: Бистрецкият манастир се намира на 6 км от Враца – има отклонение от главния път за Ботевград и магистрала Хемус (внимавайте, завоят за влизане в отбивката е доста опасен). Манастирът е обновен и предлага настаняване. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин