Денината плоча – в Стара планина по кози пътеки - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Денината плоча – в Стара планина по кози пътеки
Автор: Миглена Ангелова

На около хиляда метра надморска височина въздухът е по-истински. Природата също. Заобикаля те от всички страни във форма на пеперуди - толкова, колкото никъде другаде не съм виждала! На сърни, орли и диви ягоди.


Мястото се намира в Стара планина, край село Мирково, на десетина километра от Златица (за упътване попитайте хората от селото). А стигането до него е само по кози пътеки. За предпочитане на крака. Само така човек може да се наслади напълно на това, което го заобикаля.

И как да не забравиш, че си на земята, когато около малка локвичка са накацали поне тридесетина пеперуди. Забавиш крачка, за да ги разгледаш и снимаш, и щом продължиш към тях, те те заобиколят. Обикалят в кръг около теб и ти се иска да си лек като перце, като тях и да отлетиш накъдето очите ти видят.

От двете си страни си заобиколен от различни цветчета. Чувстваш се щастлив без причина. Местноста на върха се нарича Денината плоча и представлява археологически обект, където са открити съдове и оръжия от древни времена.

Оттам се вижда надалеч над платото. Малки къщички, пътища, влакови линии. Телефонът ти вероятно ще има обхват, ако се сетиш за него.

За да се качиш или слезеш, ще ти отнеме около двадесет-тридесет минути, не повече от час. Зависи от това на колко места погледът ти ще се спре.

Текстът е изпратен от Миглена Ангелова за рубриката Стани автор

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин