Странстването на един архитект в Дивия Северозапад - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Странстването на един архитект в Дивия Северозапад

Гостува ни Виктор Янулов с пътепис за странстването си из Дивия Северозапад на България – от хижа Копрен до Дуршин водопад (или Дуршин скок).

Дивият Северозапад... едно кътче, като забравено от Бога. Малко населено, малко посещавано, а същевременно толкова красиво. Есента допринася за тази невероятна картина. Историята започна една събота вечер в хижа Копрен. Много приятно местенце, с хубава компания.

Хижарят беше гостоприемен, когато отидохме, ни настани, предложи ни чай или кафе. Имаше две опции за нощувка, стая с баня и тоалетна за 15 лв. или едни фургончета, които не бяха зле, за 5 лв. След това си тръгна, защото на следващия ден трябвало да бъде козар.

След добре прекарана вечер, неделя сутрин тръгнахме на малка разходка в околността на хижата и в частност до Дуршин водопад, или както по-често се среща Дуршин скок.

Водопадът е на около 30-40 минутки от хижата. Има достатъчно табелки, които да ориентират, а и преди това по телефона хижарят бе ни обяснил.

Есенния пейзаж, е уникален. Невероятни багри са оцветили всички хълмчета наоколо. Очарователна гледка, която не може да се забрави.

Дуршин скок е обявен за природна забележителност и се намира на 1 километър от границата със Сърбия. Изходното място е село Копиловци, община Георги Дамяново, област Монтана. На две места имаше големи информационни табели за местност. Оттук до връх Копрен са около 4 часа. За жалост времето не беше подходящо да се качим и дотам.

Самият водопад Дуршин скок не е голям, но е изключително красив. Водата се излива от няколко места в малка рекичка. Повече време ни отне снимането, отколкото самото достигане на водопада, но колкото и снимки да се направят, истинската красота е когато човек е там.

Въпреки вятъра, който духаше при тръгване от хижата, в тази горичка беше доста тихо и спокойно.

В местността има още няколко водопада. Определено това е регион в който човек може да прекара доста време. Другият водопад, до който отидохме, беше Водният скок, който отново е на около 30 - 40 минути от хижата. Оттам е и пътят за връх Копрен.

Определено България е място, където има много малки кътчета, които са непознати за мнозина от нас. Много правилни са думите на Алеко Константинов: "Опознай България, за да я обикнеш".

Вижте още от Виктор Янулов в блога му Странстването на един архитект тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин