Болата – идеалното място за плажуване по Северното Черноморие - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Болата – идеалното място за плажуване по Северното Черноморие
Автор: Вероника Иванова

В северната част на Българското Черноморие, съществува място, съчетало в себе си красота, богато културно наследство, както и интересна флора и фауна.

Това е местността Болата, която е част от резерват Калиакра. Намира се на около 6 км от каварненското село Българево, в посока югоизток, като в близост има бивша военна станция.

Тук е разположен и едноименният залив. Известен с бистрите си води и чист пясък, той основателно е признат за един от най-красивите в света. Мястото предлага подходящи условия за гмуркане, както и за плажуване с деца, тъй като водите в началото му са съвсем плитки. Ако пък се изкачите по стръмната пътека на север до върха на скалната стена, ще може да се насладите на уникална гледка към цялата клисура.

Навсякъде около залива се простират червени скали с издълбани в тях пещери. Там са открити останки от антично селище, датирани от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст, който свидетелства за търговията по време на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Сред останалите открития са: каменни кръгове; жертвени камъни; скални пещери – жилища. Червеният цвят на скалите се дължи на съдържанието на железни окиси в глината, която запълва пукнатините им.

Друга интересна гледка за туристите е малката река, намираща се тук, която образува тясна клисура и се влива в блатото Болата (известно още като езерото “Болата”). Площа на блатото е 23 хка и е обрасло с обширен масив от тръстика.

В местността се срещат и доста видове растения  – обикновен гингер, луковична ливадина, обикновена тръстика, различни храсти (дрян, чашкодрян, храстовиден жасмин) и др.

Тук могат да бъдат видени и някои земноводни и влечуги, като част от тях са защитени – сирийска чесновница, кафява крастава жаба, шипобедрена костенурка.

Мястото е особено подходящо, в случай че искате да наблюдавате миграцията на птиците,  понеже точно над езерото минава т. нар. Виа Понтика. Това е една от най-големите въздушни “магистрали” на мигриращи птици от цяла Европа. В залива могат да бъдат видени и доста видове водни птици, които гнездят тук – малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, голям корморан, някои видове патици и гъски и др.

Пукнатините и нишите в скалите създават благоприятни условия за живот на прилепите, както и на някои видове степни бозайници, като белокоремна белозъбка, малка белозъбка и обикновена сива полевка. Във водите в близост до залива пък може да бъде видян обикновен делфин.

Освен, че е едно изключително красиво място, голямото предимство на Болата пред останалите курорти е спокойствието, което излъчва – тук няма следа от застроени площи и големи хотели.

Ето и как да стигнете до там:

Тръгвайки от Каварна ще трябва да се движите по третокласен път 901 за село Българево. От селото пътят продължава направо, в посока Калиакра, като в началото на носа вляво има разклонение за Болата. Пътят до плажа е стръмен и каменист, но все пак е възможно да стигнете дотам с автомобил. Бихте могли да отседнете в Българево, тъй като селото разполага с хотел и къщи за гости. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин