Котел - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Котел - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Котел - забележителности за един уикенд
Снимка: wikipedia.org

Скътан в средния дял на Източна Стара планина, в живописна котловина, се намира град Котел.

Пътят през прохода е определял съдбата на котленци и на него, до голяма степен, се дължи богатото историческо минало на мястото.

Вижте кои са забележителностите, които можете да разгледате в града, в рамките на един уикенд. Ако разполагате с повече време, можете да се отбиете до близките села Медвен и Жеравна, както и до красивия водопад "Сини вир".

Приятни мигове в Котел!

Музей на котленските възрожденци

Музеят е основан през 1981 г. и се помещава в сградата на Пантеона на Георги Раковски. Експозицията е разположена в четири зали - Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери. В залата на Будителите се проследява живота и делото на Софроний Врачански. Втората - залата на Просветителите, показва развитието на българската възрожденска книжнина. В третата зала са разположени колекции от хайдушко оръжие и вещи. Четвъртата зала ви среща с жизнения път на Георги Раковски. В музея се съхраняват уникални за българската история експонати, като първия препис на "История славянобългарска", първия брой на българското списание "Любословие" и др.

*

Пантеон на Георги Раковски

Пантеонът на Георги Раковски е обект на Историческия музей в град Котел. Той споделя сградата с експозиция "Котленски възрожденци". В Пантеона е експониран мраморният саркофаг на българския революционер и копие от сабята му. Върху саркофага е поставено бронзово знаме с фразата "Свобода или смърт".

*

 

Квартал Галата

Квартал Галата е архитектурен и исторически резерват. Част от него са над 110 възрожденски къщи. Те са от типа Камчийска къща - еднокатни и двукатни, от камък и дърво, с невероятна резба, с огромни стрехи, вити покриви и приказни дворове.

*

Галатанско училище

Галатанското училище се намира в квартал Галата. Представлява архитектурен паметник под формата на двуетажна дървена сграда, в която се е помещавало училището на град. Днес възрожденската къща съхранява уникална изложба на тъкани от котленския край. Показаната експозиция показва как шарките и тяхната сложност са се променяли през годините.

*

Природонаучен музей

Природонаучният музей в града е основан през 1952 г. В нещо ще се запознаете с биоразнообразието на Стара планина чрез 30 000 експоната от живата и неживата природа. Те са разделени на следните групи - безгръбначни фосили, висши растения, насекоми, риби, влечуги и бозайници. Музеят е един от най-богатите в България и фондът му притежава уникални експонати.

*

Музей Кьорпеевата къща

Кьорпеевата къща е паметник на културата от епохата на Възраждането. Построена е през 1872 г. Къщата е с типична късновъзрожденска архитектура, събрала в себе си красота и удобство. Щом влезете в нея, мигновено ще се пренесете в старобългарската котленска атмосфера. Къщата е обзаведена в котленски стил и в нея е представена експозиция с експонати като съдове, оръдия, носии, килими, черги и други.

Котел - забележителности за един уикенд
Снимка: wikipedia.org

*

Войнишки камък

В местността Войнишки камък, на север от гр. Котел са открити тракийски светилища и скални гробници. Предполага се, че датират от първото хилядолетие пр. Хр. Според учените обаче, местността е била населена от траките доста по-рано. За това свидетелстват големи парчета скали, в които са оформени жертвеници с различна дълбочина. Ето защо, някои историци смятат, че скалната група се е ползвала като култов жертвеник, свързан с вярата в слънцето в тракийската религия.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин