Боливия строи подводен музей в езерото Титикака - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Боливия строи подводен музей в езерото Титикака
Автор: Peika.bg
Боливия строи подводен музей в езерото Титикака

Боливия ще строи първия си подводен музей, под най-високото езеро Титикака!

Основните цели на подводния музей са да се развие туризмът, като същевременно се създаде център за научни изследвания. "Това ще бъде както туристически комплекс, така и център за археологически, геоложки и биологични изследвания, което ще направи обекта уникален по рода си.", каза министърът на културата в Боливия Уилма Аланока.

Този ход идва година след като 10 000 невероятни артефакти бяха открити, от белгийски изследователски екип, на дъното на езерото. Освен това Титикака заема важно място в сърцата на местните хора - легендата разказва, че синът на слънчевия Бог и съпругата му Мама Окло, са се появили от нейните води.

Боливия строи подводен музей в езерото Титикака
Снимка: santiagotimes.cl

Районът на езерото Титикака, който е с площ 8372 кв.км и се простира върху териториите на Боливия и Перу, е бил люлка на няколко просперирали преди колониалната епоха култури. Откритите артефакти, създадени от кости, керамика или метал, както и човешки и животински кости, кухненски пособия от културата тиванакота и цивилизацията на инките, са най-голямото откритие по рода си в района.

Боливия строи подводен музей в езерото Титикака

Музеят ще бъде разположен на брега на "свещеното езеро" в град Сан Педро де Тикина, на около 100 километра от столицата Ла Пас. Той ще бъде съставен от две основни сгради, едната от които е построена на брега, а другата - полу-потопена. 

Боливия строи подводен музей в езерото Титикака

Подводният музей ще струва 10 милиона долара (8,6 милиона евро). Аланока заяви, че Белгия и ЮНЕСКО ще дадат 2 млн. долара за проекта. Местните хора същи ще вземат участие в изграждането на музея.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин