Болницата на Хитлер в Беелиц - къде бродят призраците - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Болницата на Хитлер в Беелиц - къде бродят призраците

Болницата в градчето Беелиц се намира недалеч от Берлин. Разположена е в гора и когато е създадена през 1898 г. нейната е цел е била да приютява жертвите на върлуващата по онова време туберкулоза. По-късно тази болница е трансформирана на няколко пъти, а най-известният й пациент е самия Адолф Хитлер.

След избухването на Първата световна война през 1914 г. санаториумът е трансформиран във военна болница, а в края на 1916 г. тук е приет войник на име Адолф Хитлер, тежко ранен в сражение.

След войната болницата се разраства и заприличва на малък град - има си месарница, пекарна и дори бирария. Комплексът се сдобива със собствена електроцентрала, която произвеждала толкова много топлина, че дори и в най-люта зима сняг не можел да се задържи неразтопен - нито по сградите, нито по земята.

Когато след Втората световна война болницата става част от социалистическата ГДР, тя се използва за лечение на съветски войници, както и на високопоставени лидери (сред които и ръководителят на ГДР Ерих Хонекер). 

В наши дни много малка част от комплекса е възстановена. Повечето сгради са изоставени и освен сучаен смелчага, влязъл да разгледа, вътре бродят само призраците на миналото.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Steffy Sabandji, 04.06.2013 | 13:35
Много интересно наистина, побиха ме тръпки от снимките. Но защо не я възстановят, има огромни зали и много големи пространства - все ще се ползва като нещо, дори и като исторически паметник ще е много интересна за посетителите
Kasiopeq Haralampieva, 27.05.2013 | 09:11
малко страховити снимки , но са страхотни и различни
Абонирайте се за нашия бюлетин