Боловата пирамида – най-високата скална колона в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Боловата пирамида – най-високата скална колона в света
Автор: Елена Исаева

В южната част на Тихия океан, самотно се извисява един интересен и в същото време странен страж - най-високата скална колона в света. Тази уникална природна забележителност се намира между Австралия и Нова Зеландия и има своето място в книгата на рекордите „Гинес“. Основата на този природен скален феномен е широка цели 400 метра, а височината ѝ е внушителните 550 метра, което я прави близо 2 пъти по-висока от Айфеловата кула.

Боловата пирамида или още колона е изключително красив и интересен геоложки обект. Тя е изградена от вулкански скали, защото е била част от група вулкани, които се предполага, че са застинали преди повече от 7 милиона години. От някогашният вулкан, се подава само част от върха му над морското равнище. Гледката е наистина величествена и спираща дъха. Поредното доказателство, че няма по-велик творец от природата. 

Името на тази уникална красота идва от нейния откривател – Хенри Бол. Той е бил капитан на британския кораб „Съплай“ през 1788г. Плавайки към остров Норфолк, той пръв забелязва странната колона насред океана. Скалата е уникална и се оказва почти непристъпна. Още от откриването ѝ са правени много опити да бъде покорена и изследвана по-отблизо. Сякаш самата пирамида е жив организъм и не иска да допуска човешко влияние върху себе си.

Много хора са се опитвали да достигнат с лодки и кораби до вулканичната скала, дори са се осмелявали да преплуват последните метри, но срещат акули, 15 сантиметрови стоножки и други животни, които ревностно пазят своята територия. Все пак една експедиция успява да достигне недостъпната суша.



През 1965г. Брайдън Алън и Джон Дейвис успяват някак да се изкачат до върха на пирамидата. Те срещат огромни трудности по пътя си, особенно на последните метри, защото там скалата е най-ронлива и нестабилна. В наши дни, Боловата пирамида е защитена територия, под егидата на ЮНЕСКО, и смятам, че така е редно. Ако не беше така, може би нямаше да съществува.

Друг интересен факт за Боловата пирамида е, че през 2001 година екип от ентомолози отива да изследва местната флора и фауна. Те се натъкват на застрашения вид, наречен със странното име „Пръчица от остров Лорд Хау“ или още дървесен омар. Това е изключително рядък вид, който се е смятал за изчезнал още през 1920 г. Учените са преместили една двойка от дървесните омари на близкият остров Лорд Хау, с идеята популацията му да се увеличи.

Боловата пирамида крие своите тайни и богатства много умело. Тя стои като самотен страж насред Тихия океан. Извисява се гордо, напук на времето и климатичните условия. Въпреки, че годишно доста туристи я посещават, те нямат право да се доближават прекалено близо, за да не смущават флората и фауната на скалния феномен и да може той да се запази колкото е възможно по дълго. Защото, както добре ни е известно, навсякъде където стъпи човешки крак, природата се променя или дори загива. Колкото и да се опитваме да я опазим, колкото и незначително да е нашето влияние, все пак го има и то променя баланса на дадената екосистема.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин