Черногорският манастир, вкопан в скала - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Черногорският манастир, вкопан в скала
Автор: Peika.bg
Черногорският манастир, вкопан в скала

Манастирът Острог се намира на около 50 км от столицата на Черна гора – Подгорицa и се издига на 1700 м надморска височина, встрани от главния път, по който се движите.

Той е построен през XVII в., когато е един доста размирен период за Балканския полуостров. Тогава малкото Черногорско княжество се бори за независимостта си срещу Османска империя, а манастирът Острог се е превърнал в един от символите на вярата и нейното съхранение. В онези тъмни години, гонени от османските грабители, много християни намерили закрила и убежище сред недостъпните скали на изсечената планина. Затова местните построили манастир там и пазели вярата си.

Черногорският манастир, вкопан в скала

Пътят свършва точно пред двора на двете църкви, сгушили се в две малки пещери. Това са "Св. Въведение Богородично", намираща се на долното ниво, където са мощите на Св. Василий Острожки и "Св. Кръст" на горното, която е точно под гнездата на лястовиците.

Черногорският манастир, вкопан в скала
Снимка: wikipedia.org

Храмовете буквално са издълбани в отвесен планински склон в Острожката планина през далечната 1665 г. Манастирът е основан от Василий, епископ на Херцеговина, който по-късно е обявен за светец под името Свети Василий Острожки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин