Бонифасио, Корсика – забележителности за един ден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бонифасио, Корсика – забележителности за един ден
Автор: Мария Ангелова

Бонифасио е от местата, които дълго ще помните – с накацалите по ръбовете на скалите къщи, крепостни стени и ресторантски тераси, със стълбището, което ще ви вземе дъха (буквално и преносно), с необикновеното цветно гробище...

Бонифасио (или Бонифачо, както също се среща) е град, който предполага към бавно пиене на кафе с гледка. Към завиване по случайни улички и тесни тунели между къщите. Към наблюдаване и дишане на средиземноморски въздух. Това е най-старият и най-големият град на остров Корсика и туристически център. За съжаление, тук е много трудно да срещнете местни – има го усещането, че е една туристическа черупка с ресторанти и сувенирни магазинчета, а концентрацията на туристи е над средната. Все пак мястото е красиво, има интересни истории и си заслужава да му отделите един ден. Ще усетите необикновената смесица от френско и италианско влияние, от която са забъркани съвременните корсиканци.

История в няколко реда

Бонифасио е традиционно и нескромно кръстен на своя основател Бонифаций II, когато някъде около 830 г. на стръмния бряг тук е построена първата крепост. Преживял е битки и различни владетели, а днес е столица на Корсика.

Пристанището

...е лъскаво, с подредени по цвят и размер яхти и лодки и съответстващи по стил ресторанти и хотели. Всичко е безупречно, почти до скучност. Можете да наемете лодка за разходка около града, за да огледате Бонифасио от всички страни.

Стария град

...е лабиринт от улички, тунели, пасажи. Ако се зачудите защо си имат Улица на императорите (Rue des Empereurs), да знаете, че пръст тук има Наполеон. Отдъхвал е с роднини в една от къщите на улицата. На вас обаче ще ви е трудно да отдъхвате, защото уличките са тесни и едва побират всички ентусиасти, които искат да търкат средновековните им камъни. Преобладават сувенирни и арт магазини, както и заведения. Истинско щастие е, като намериш тиха уличка.

Крепостната стена

...е дълга и предълга. Следвайте я неотлъчно – ще ви отведе до тераси с гледки, улички с гледки, порти с гледки – всичко, що има с гледки. В единия й край е бастионът от 16-и век Етендар, който спокойно можете и да пропуснете. Не пропускайте обаче...

Стълбището на арагонския крал (на заглавната снимка)

...е стръмно, ще ви остави без дъх (защото е стръмно), но също така ще ви остави без дъх (защото такава гледка рядко ще ви се случи да имате). От едната ви страна е нереално синята вода на морето, а от другата – неравните стъпала, изсечени в скалата. 187-те стъпала са забавни за слизане, но колкото повече измъчени лица виждате сред връщащите се (изкачващи се), толкова повече осъзнавате какво ви чака малко по-късно. Слезете ли, нямате избор – ще трябва и да се качите. Плаща се около 2,50 евро вход. Но и потта, и билетчето си струват, това е едно от най-красивите места в Бонифасио!

Гробището, което прилича на изоставен град

Малко гробища по света са туристически атракции, но това е от тях и си заслужава. Намира се в единия край на града и със своите цветни параклисчета с градинки, наредени в стройни редици, прилича повече на призрачен изоставен град, отколкото на гробище. Покойниците тук със сигурност имат една от най-добрите посмъртни гледки в света.

Походете извън града

Вземете си карта на града от някой от туристическите центрове и тръгнете по маркираните пътеки около града. Ще излезете на още скали с гледки, но вече без сгради наоколо. Бонифасио ще се е превърнал в гледка в далечината. Вземете си вода.

Храната в Бонифасио

Всички ресторанти сервират патладжан по бонифасиански и корсиканска лазаня на горе-долу една и съща цена (около 15 евро за порция). Навсякъде е туристическо и скъпо. Ако все пак държите да опитате специалитети в заведение, със сравнително добри цени (и почти винаги пълни до пръсване) са Stella D'Oro, Cantina Doria, La Main a la Pate.

Плажове около Бонифасио

В южната част на остров Корсика са едни от най-хубавите плажове със снежнобели пясъци и популярни места за гмуркане. За да стигнете там, вече ще ви трябва кола под наем и повече от ден. Можете да се отправите и в посока островите Лавеци (необитаеми), където да се гмуркате или разхождате сред дивата природа (само по маркираните пътеки, корсиканците се отнасят сериозно към опазването на околната среда).

Полезна информация: До Бонифасио лесно можете да стигнете с ферибот от Сардиния (пристанищното градче Санта Тереза ди Галура). Разстоянието е 12 км. Разписание и повече информация тук. В старата част на Бонифасио е забранено движението на автомобили, така че няма смисъл от кола под наем – а и всичко е удобно на пешеходно разстояние. Ако ви се наложи да паркирате, предвидете поне 20 евро за деня. Няколко часа ще ви стигнат да разгледате всичко, да хапнете и да се помотаете безцелно. 

Всички снимки: Мария Ангелова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин