Около Боровец - маршрути без ски - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Боровец - маршрути без ски
Автор: Николина Рускова
Около Боровец - маршрути без ски
Снимка: Thinkstock/Guliver

Като най-стария планински курорт в България, Боровец предлага отлични условия не само за любителите на зимните спортове. За приключенците и пътешествениците, които не си падат особено по ските и сноуборда, има много други забавни занимания и спиращи дъха гледки!

Националният парк Рила

Националният парк в Рила е най-големият в страната. Включва мрежи от пътеки и има възможност за преходи с коне и велосипеди, палене на огън и бивакуване. Създадени са и специализирани маршрути като например еко и ботанически пътеки. Повече информация за дейностите, които предлага паркът, можете да получите в парковия офис в Боровец. Вижте и маршрути в Рила.

Връх Мусала

Недалеч от Боровец се намира най-високият връх в България и на Балканския полуостров – Мусала. Има възможност за изкачването му по права пътека от Боровец. Пътешествието продължава с кабинков лифт, който достига почти до хижа Мусала. За желаещите да изкачат върха следват около 3 часа изкачване пеш. Продължителното вървене със сигурност ще бъде възнаградено с великолепни гледки – върхове, езера, при ясно време се вижда дори Витоша. Прочетете още за връх Мусала.

Царска Бистрица

„Царска Бистрица” се намира на по-малко от километър от Боровец. Разположен е сред вековна гора и е строен за ловна хижа от княз Фердинанд в началото на 20-и век. Имало е няколко стаи, кабинет и спални. По-късно комплексът се разширява с построяването на още две крила. Там се помещават трапезария и спални. Комплексът служил за ловна хижа и на цар Борис III. Прочетете статия за двореца Царска Бистрица

Дворците „Ситняково” и „Саръгьол”

Недалеч се намират и ловните хижи „Ситняково” и „Саръгьол”. Те представляват дървени постройки и също са били използвани от царете Фердинанд I и Борис III. Свързани са с двореца „Царска Бистрица”.

Самоков

Само на десетина километра от Боровец се намира град Самоков, където също има доста забележителности. Вижте 10 причини да видите Самоков.

Седемте рилски езера

Неслучайно тази впечатляваща езерна група привлича хиляди туристи. Седемте езера са разположени стъпаловидно в голям циркус в Северозападна Рила. Те са свързани помежду си с тесни поточета, а всяко езеро има собствено име според формата си. Интересно е, че езерото Близнака е стеснено по средата и в безводни години образува две по-малки езера. Оттам и името му. Прочетете още за Седемте рилски езера.

Рилският манастир

Близо до рилските езера се намира и най-известният манастир в Рила – Рилският манастир. Той е най-големият в България и е основан през 10-и век от св. Иван Рилски. Манастирът има внушителна архитектура и вид на крепост. Представлява група от постройки, притежава собствена библиотека, а на партерния етаж е разположен музей. Прочетете още за Рилския манастир.

Екстремни преживявания в Боровец

Освен редицата забавления, които се предлагат на посетителите на Боровец, като билярд и боулинг, съществува и възможността за разходка с хеликоптер.

Ако обичате снега, но не и ските, няма да ви е трудно да си намерите занимание. Зарежете традиционните зимни дисциплини – измислите си свои и просто се радвайте на снега! Устройте си бой със снежни топки, търкаляйте се, правете снежни ангелчета и снежни човеци. Открийте авантюриста в себе си – вземете един найлон, намерете си някое добро надолнище, снабдете се с верни съмишленици и се пързаляйте на воля. Уверявам ви, че тази дисциплина изисква минимум умения, но пък високи дози щурост и ентусиазъм!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин