Босна и Херцеговина в 27 факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Босна и Херцеговина в 27 факта
Автор: Елена Исаева

Босна и Херцеговина е държава, разположена в Югоизточна Европа, на Балканския полуостров, граничеща с Хърватия на север, запад и юг, Сърбия на изток и Черна гора на югоизток, с малка брегова ивица по Адриатическо море.

Името на страната отразява нейните исторически региони: Босна на север и в центъра и Херцеговина на юг.

Босна и Херцеговина в 27 факта
Снимка: pixabay.com

Сараево е столицата и най-големият град на Босна и Херцеговина, известен със своята богата история, мултикултурно наследство и зашеметяваща архитектура.

Официалните езици на Босна и Херцеговина са босненски, хърватски и сръбски, което отразява разнообразния етнически състав на страната.

Босна и Херцеговина има сложен демографски състав, като бошняци, сърби и хървати са трите основни етнически групи, заедно с по-малки общности като босненски сърби, босненски хървати и други.

Страната има разнообразен религиозен пейзаж, като ислямът, източното православие и римокатолицизмът са преобладаващите религии, отразяващи влиянието на османското, византийското и австро-унгарското управление през цялата история.

Босна и Херцеговина обяви независимост от Югославия на 1 март 1992 г., предизвиквайки опустошителен конфликт, продължил до 1995 г., известен като Босненската война.

Босненската война доведе до значителни загуби на живот, разселване на населението и широко разпространено унищожаване на инфраструктура, оставяйки трайни белези върху страната и нейния народ.

Дейтънското споразумение, подписано през декември 1995 г. в Дейтън, Охайо, САЩ, сложи край на войната в Босна, установявайки Босна и Херцеговина като суверенна държава, съставена от два субекта: Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска.

Федерация Босна и Херцеговина е населена предимно с бошняци и босненски хървати, докато Република Сръбска е населена предимно с босненски сърби.

Столицата Сараево се намира в рамките на Федерация Босна и Херцеговина и служи като политически, културен и икономически център на страната.

Сараево е известен с разнообразните си архитектурни стилове, включително османски, австро-унгарски и модернистични влияния, което му спечелва прозвището „Ерусалим на Европа“ поради мултикултурното му наследство.

Историческият център на Сараево включва забележителности като джамията Gazi Husrev-bey, катедралата на Сараево и Стария град (Baščaršija), известен със своите оживени пазари и традиционни занаятчийски магазини.

Босна и Херцеговина е благословена с природна красота, включително скалисти планини, живописни реки и буйни гори, което я прави популярна дестинация за дейности на открито като туризъм, рафтинг и ски.

Река Неретва тече през Херцеговина, издълбавайки грандиозни каньони и клисури, докато река Уна е част от границата между Босна и Херцеговина и Хърватия, известна със своите изумруденозелени води.

Историческият град Мостар, разположен в Херцеговина, е известен със своя емблематичен мост от османската епоха, Стари мост (Старият мост), който обхваща река Неретва и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Старият град на Мостар включва калдъръмени улици, традиционни къщи и оживени базари, отразяващи богатото му културно и архитектурно наследство.

Босна и Херцеговина има богата литературна традиция с забележителни автори като Иво Андрич, който спечели Нобелова награда за литература през 1961 г. за романа си „Мостът на Дрина“, чието действие се развива в град Вишеград.

Кухнята на страната е разнообразна и повлияна от различни културни и кулинарни традиции, включващи ястия като чевапи (мляно месо на скара), бюрек (тестено тесто, пълнено с месо или сирене) и долма (пълнени зеленчуци).

Босненското кафе, силна и богата напитка, сервирана в малки чаши, има културно значение и често се ползва в традиционните кафенета (кафани) в цялата страна.

Комплексът от Босненска пирамида, разположен близо до град Високо, предизвика противоречия и дебат сред археолози и изследователи, като някои твърдят, че структурите са създадени от човека пирамиди, датиращи от хиляди години.

Босна и Херцеговина има богато музикално наследство с традиционна народна музика (севдалинка), класически композитори като Даворин Йенко и съвременни артисти, обхващащи различни жанрове, включително поп, рок и хип-хоп.

Националният отбор по футбол на страната получи международно признание със забележителни играчи като Един Джеко, който се радва на успешна кариера в най-добрите европейски лиги и е капитан на националния отбор.

Босненското кино е създало аплодирани режисьори като Данис Танович, чийто филм "Ничия земя" спечели наградата на Академията за най-добър чуждоезичен филм през 2002 г., привличайки световното внимание към филмовата индустрия на страната.

Икономиката на Босна и Херцеговина постепенно се възстановява от последиците от Босненската война с ключови сектори, включително производство, селско стопанство, туризъм и услуги.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин